Васцо има колико света

<Х1> Колико света?

<п> Васцо да Гама Регатта клуб је један од најтраживнијих клубова у бразилском фудбалу. Основана 1898. године, Васцо је освојио неколико наслова у целој историји, укључујући бразилско првенство, Либертадорес Цопу Америке и Бразил Цуп. Међутим, када је у питању светове, ситуација је мало другачија.

<Х2> Контроверза преко света Васцо

<п> Постоји велика контроверза у поређењу са ВАСЦО-ом који је освојио ВАСЦО. Клуб Рио-а тврди да је 1953. године освојио Светско првенство Интерцлуба, када је у финалу победио Барселону. Међутим, ФИФА није препознала ову конкуренцију као званични светски куп у то време.

<п> 2000. године, Васцо је освојио Куп Јоао Хавеланге, коју је ФИФА организовала као светског турнира. У овом такмичењу, Рио клуб је стигао до финала, али је поражен Коринћанима. Због тога званично, Васцо нема светске наслове које је ФИФА препознао.

<Х3> Остали међународни наслови Васцо

Чак и без освајања Светског купа које је признао ФИФА, Васцо има друге међународне наслове у својој историји. Клуб је већ освојио Копа Либертадорес де Америке 1998. године, као и шампион Мерцосур Цупа 2000.

<п> Поред тога, Васцо такође има међународне титуле Рио Цупа, које многи сматрају ембрион Светског купа Интерцлуба. Клуб је победио у овом такмичењу 1951. године, победивши моћног Реал Мадрида у финалу.

<Х2> Потрага за светском титулом

<п> Васцо наставља у потрази за дуготрајним светском титом који је препознао ФИФА. Клуб је већ учествовао у другим издањима Светског купа Интерцлуба, али није успео да дође до финала. Вентилатори ВАСКС-а радују се дану када клуб може подићи Светску првак Цхампион.

<Х2> Закључак

<П> Иако нема светску титулу коју је ФИФА препознао, Васцо је традиционални и историјски клуб у бразилском фудбалу. Клуб је већ освојио неколико међународних титула и још увек тражи дуго -авеитед светска титула. Вентилатори Васца надају се да ће једног дана клуб моћи да досегне овај подвиг и ући у историју као светског првака.