Главни међународни споразуми о животној средини

<Х1> Главни међународни споразуми о животној средини

<Х2> Увод
<п> Околина је глобална брига и потреба да се заштити и сачува, довела је до стварања различитих међународних споразума. На овом блогу ћемо истражити неке од главних споразума који имају за циљ очување и одрживост животне средине.

<Х2> Кјото протокол
<п> Кјотски протокол је међународни споразум који је усвојен 1997. године и ступио на снагу 2005. године. Његов главни циљ је смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште, одговорно за глобално загревање. Споразум успоставља смањење циљеве за развијене земље и подстиче усвајање одрживије праксе.

<Х2> Паришки уговор
<п> Паришки споразум потписан је 2015. године током 21. конференције странака Оквирне конвенције Уједињених нација о климатским променама (ЦОП21). Сврха овог споразума је ограничавање повећања глобалне просечне температуре за мање од 2 ° Ц у поређењу са пре-индустријским нивоима, као и тражење напора за ограничавање повећања на 1,5 ° Ц. Споразум такође предвиђа акције прилагођавања и финансирања за земље у развоју.

<Х2> Конвенција о биолошкој разноликости
<п> Конвенција о биолошкој разноликости усвојена је 1992. године током Конференције Уједињених нација о животној средини и развоју (РИО-92). Његов циљ је очување биолошке разноликости, одрживо коришћење његових компоненти и поштено и правично поделе предности добијених из употребе генетских ресурса. Споразум поставља циљеве и стратегије за очување биолошке разноликости.

<Х2> Стокхолмска конвенција
<п> Стоцкхолмска конвенција је усвојена 2001. године и ступила на снагу 2004. Његов циљ је да се елиминише или смањи производњу и употребу трајних органских загађивача (ПОПС), хемикалијама које су токсичне, упорно у животној средини и накупљају се у животној организми . Споразум успоставља мере за контролу и уклањање употребе ових супстанци.

<Х2> Закључак
<п> Међународни споразуми о животној средини су основни за промоцију одрживости и очувања природних ресурса. Кјотски протокол, Паришки споразум, Конвенција о биолошкој разноликости и конвенција у Стокхолму само су неколико примера глобалних напора за заштиту животне средине. Важно је да се земље почине на ове споразуме и усвоје конкретне мере за очување наше планете за будуће генерације.