Дијабетичка неуропатија Шта је

<Х1> Дијабетичка неуропатија: Шта је и како то утиче на пацијенте са дијабетесом

<п> Дијабетичка неуропатија је уобичајена компликација која утиче на многе пацијенте са дијабетесом. То је стање које се јавља због високих нивоа шећера у крви, који оштећују живце тела. На овом блогу ћемо истражити шта је дијабетичка неуропатија, како то утиче на пацијенте са дијабетесом и који третмани су доступни.

<Х2> Шта је дијабетичка неуропатија?

<п> Дијабетичка неуропатија је услов који утиче на периферне нерве, који су одговорни за пренос информација између мозга и кичмене мождине до остатка тела. Када су ниво шећера у крви неконтролисани дуже време, могу изазвати оштећења живаца, што резултира симптомима као што су укоченост, трнце, бол и слабост.

<Х3> Како дијабетичка неуропатија утиче на пацијенте са дијабетесом?

<п> Дијабетичка неуропатија може утицати на различите делове тела, укључујући стопала и ноге, руке и руке, пробавни систем, кардиоваскуларни систем и мокраћне систем. Симптоми могу варирати од светлости до тешке и могу ометати квалитет живота пацијената са дијабетесом.

<п> <стронг> Уобичајени симптоми дијабетичке неуропатије укључују:

<О ол>
<ЛИ> Офферност или трнце на ногама, ногама, рукама или рукама;
<ЛИ> Повећани бол или осетљивост;
<ЛИ> Слабост мишића;
<ЛИ> Потешкоће у координацији покрета;
<ЛИ> Проблеми са равнотежом;
<ли> пробавни проблеми као што је мучнина, повраћање, пролив или затвор;
<ЛИ> Урински проблеми, као што су потешкоће у мокрењу или инконтиненци;
<ЛИ> Еректилна дисфункција;
<ЛИ> Промене у крвном притиску и откуцаји срца.

<п> Важно је напоменути да нису сви пацијенти са дијабетесом развијали дијабетичку неуропатију. Међутим, они који имају потешкоће са контролом нивоа шећера у крви су на већи ризик.

<Х2> Третмани за дијабетичку неуропатију

<п> Лечење дијабетичке неуропатије има за циљ да ослободи симптоме и спречи додатне компликације. Неки од уобичајених третмана укључују:

<ул>
<ЛИ> Строга контрола нивоа шећера у крви;
<ЛИ> Дрога за ублажавање болова, као што су такси и антидепресиви;
<ЛИ> Физичке и професионалне терапије за побољшање снаге и координације мишића;
<ли> Користећи посебне улошке или ципеле за ублажавање притиска на стопала;
<ЛИ> ТОПУТСКИ ТРЕТМАНИ КРЕМА ИЛИ ГРАЂЕВИНА ЗА ОБАВЕЗУ БОЉА И ОСИГУРНОСТИ;
<ЛИ> Хируршке интервенције у тешким случајевима.

<п> Важно је да пацијенти са дијабетесом редовно консултују свог лекара да прате напредовање дијабетичке неуропатије и прилагођавају третман по потреби.

<Х2> Закључак

<п> Дијабетичка неуропатија је уобичајена компликација код пацијената са дијабетесом и може утицати на различите делове тела. Важно је да пацијенти са дијабетесом одржавају добру контролу нивоа шећера у крви и редовно се консултују са њиховим лекаром како би спречили додатне компликације. Правилним лечењем могуће је ублажити симптоме и побољшати квалитет живота пацијената са дијабетичком неуропатијом.