ЕНЕМ модели писања

<Х1> Писање модела за ЕНЕМ

<Х2> Увод
<п> Писање је један од најважнијих делова Националног испита средње школе (ЕНЕМ). Представља прилику за студенте да покажу своје писање и вештине аргумената. На овом блогу ћемо представити неке моделе писања који могу помоћи кандидатима да се припреме за овај важан корак испита.

<Х2> Модел 1: Аргументација
<п> Аргументациони модел је један од најчешћих у ЕНЕМ-у. У њему, кандидат мора представити јасну тезу и подржати га са доследним аргументима. На пример, ако је тема редакције “изазови образовања у Бразилу”, студент може тврдити да је недостатак улагања у образовање једна од главних препрека за превазилажење. Може навести статистичке податке, реалне примере и чак се односити на стручњаке у тему.

<Х3> Пример параграфа:
<п> <стронг> “Према подацима Бразилског института за географију и статистику (Ибге), само к% младих Бразилаца закључује средњу школу. Овај алармантни број одражава недостатак улагања у образовање, што постаје један од главних изазова да се суочила у земљи. Потребно је да влада издвоји више ресурса за то подручје како би се осигурало квалитетно образовање за све студенте. “

<Х2> Модел 2: Дисертација
<п> Дисертациони модел је више фокусиран на анализу теме, а да не нужно брани одређени положај. У овој врсти писања, кандидат мора представити различите гледишта на тему и направити критички одраз на њих. На пример, ако је тема “Утицај друштвених мрежа на друштво”, студент може да разговара о позитивним и негативним аспектима друштвених мрежа, представљајући аргументе са обе стране.

<Х3> Пример параграфа:
<п> <стронг> “Друштвене мреже су показале снажно средство за комуникацију и дељење информација. С једне стране доводе људе из различитих делова света, олакшавају приступ вестима и промовишу социјалну мобилизацију. На другом Ханд, морате да будете свесни негативних ефеката, попут лажних вести и повећане изложености приватног живота. Стога је од суштинског значаја да корисници дају свесну и одговорну употребу друштвених мрежа. “

<Х2> Закључак
<п> Писање у ЕНЕМ-у захтева кандидате са добрим капацитетом за аргументацију и критичку анализу. Модели представљени у овом блогу могу послужити као полазиште за израду доследног есеја. Међутим, важно је запамтити да сваки кандидат има свој начин писања и препирке и што је најважније, развије кохезиван и кохерентни текст. Срећно!

<Реф> Извор: ввв.енем.инеп.гов.бр