Закон бр. 9,394/96

<Х1> Закон бр. 9.394 / 96: Закон смерница и основа националног образовања

<п> Закон бр. 9.394 / 96, познато и као Смјернице за националне образовање и закон о основама (ЛДБ), основно је законодавство за бразилски образовни систем. Успоставља смјернице и основе националног образовања, који регулишу функционисање образовних установа и дефинишући принципе и циљеве образовања у земљи.

<Х2> Начела и циљеви образовања

<п> ЛДБ утврђује да је образовање право свега и дужност државе и породице. Има своју сврху, пуни развој особе, његова припрема за остваривање држављанства и њене квалификације за рад. Поред тога, образовање се мора промовисати на основу принципа слободе, једнакости, поштовања разноликости и вредновању културе.

<Х2> Структура образовног система

<п> ЛДБ дефинише структуру бразилског образовног система који се састоји од основног образовања и високог образовања. Основно образовање, заузврат је подељен у три корака: образовање у раном детињству, основној и средњој школи. Високо образовање покрива додипломске и постдипломске курсеве.

<Х3> Образовање раног детињства

<п> Екорација раног детињства намењена деци од 0 до 5 година, сматра се првом фазом основног образовања. Има образовни карактер и циљеве на саставни развој детета, поштујући своје карактеристике и потребе.

<Х3> Основна школа

<п> Основна школа је обавезна и бесплатна, трајала девет година. Подељен је у две фазе: ране године (1. до 5. разреда) и последње године (6. до 9. разреда). Основна школа има за циљ да обезбеди основну формирање грађана, развоја вештина и вештина потребних за живот у друштву.

<Х3> Средња школа

<п> Средња школа, трајала три године, има за циљ да консолидује и продуби знање стечено у основној школи. Он припрема студента за пријем у високо образовање или тржиште рада.

<Х2> Школска организација и управљање

<п> ДИДД наводи да организација и управљање образовним установама морају бити демократски, осигуравајући учешће школске заједнице. Поред тога, дефинише да школски програм треба да буде флексибилан, који покрива обавезно и разнолики садржај, у складу са регионалним и локалним карактеристикама.

<Х2> Евалуација учења

<п> ЛДБ одређује да процена учења мора бити континуирана и кумулативна, узимајући у обзир различите аспекте развоја ученика. Такође се наводи да би промоција за следећу оцену требало да се заснива на учинку ученика, обезбеђујући паралелни опоравак у случају учење инсуфицијенције.

<Х2> Финансирање образовања

<п> ЛДБ утврђује да је образовање обавеза државе, која мора гарантовати приступ и сталност у школи. Она дефинише да би финансирање образовања требало да се уради са ресурсима од пореза и других извора, чији је циљ побољшање квалитета образовања и уважавање професионалаца образовања.

<Х2> Коначна разматрања

<п> Закон бр. 9.394 / 96, закон смерница и основа националног образовања је основно законодавство за бразилски образовни систем. Успоставља принципе и циљеве образовања, дефинише структуру образовног система, регулише организацију и управљање, утврђује процену учења и утврђује финансирање образовања. То је кроз овај закон да су загарантована права и дужности везане за образовање у Бразилу.