закон који забрањује дечији рад

<Х1> Закон који забрањује дечији рад

<п> Дечији рад је тужна стварност која и даље постоји у многим земљама широм света. Деца су присиљена да раде у несигурним условима, лишеним детињством и одговарајућим могућностима образовања и развоја. Међутим, постоје закони који имају за циљ заштиту дечијих права и забранити дечији рад.

<Х2> Шта је дечији рад?

<п> Дечији рад је дефинисан као било који посао који деци одузме деци у детињству, омета своју способност редовно да редовно похађају школу и ментално је, физичко, социјално или морално штетно. Ово укључује рад који је опасан, истраживач или то нарушава добробит деце.

<Х2> Закон који забрањује дечији рад

<п> У Бразилу, закон који забрањује дјечији рад је Закон бр. 8,069, 13. јула 1990. године, познат као статут детета и адолесцента (ЕЦА). Овај закон наводи да је било који рад забрањен за децу млађу од 16 година, осим као приправник од 14 година.

<п> Поред тога, ЕЦА наводи да посао који обављају адолесценте између 16 и 18 година мора бити заштићено, осигуравајући да то није штетно за ваше здравље, сигурност, морал и интегрални развој.

<Х3> Последице дечијег рада

<п> Дечији рад има озбиљне последице за физички, емоционални и образовни развој деце. Они су лишени детињства, изложени ризицима и опасностима, а њихове будуће могућности угрожавају.

<п> Поред тога, дечији рад доприноси одржавању циклуса сиромаштва, јер су радна деца мање вјероватно да ће у будућности добити адекватно образовање и боље могућности за посао у будућности.

<Х3> Борба против дечијег рада

<п> Борба против дечијег рада је свачија одговорност. Потребно је за владе, невладине организације, компаније и друштво уопште да се придруже да би се деца заштићена и приступила достојанственом детињству.

<п> Поред законодавства, важно је улагати у јавне политике које промовишу квалитетно образовање, приступ здравственим услугама и јачања породица тако да деца нису потребна да раде на помоћи у породичној подршци.>

<П> Такође је неопходно да становништво буде свестан оштећења дечије радне снаге и подстаћи извештаје о случајевима експлоатације. Жалба је важан начин борбе против ове праксе и осигурати да су деца заштићена.

<Х2> Закључак

<п> Закон који забрањује дечији рад је важно средство у борби за дечија права. Међутим, потребно је заједнички напор да се осигура да се овај закон ефикасно испуни и да сва деца имају прилику да живе потпуно и експлоатационе детињство.