Какав је однос између држављанства и демократије

<Х1> Однос између држављанства и демократије

<п> Држављанство и демократија су два основна концепта за функционисање праведног и егалитарног друштва. Обоје су интринзично повезани и допуњују једни друге, суштински су за гаранцију права и дужности грађана.

<Х2> Шта је држављанство?

<п> Држављанство се може дефинисати као скуп права и дужности које појединац има у односу на друштво у којем је убачен. Бити грађанин подразумева активно учествовање у животу у заједници, поштујући законе и доприносе колективном благостању.

<п> <стронг> Нека права и дужности грађана:

<О ол>
<ЛИ> Гласање и гласајте;
<ЛИ> Поштујте законе;
<ЛИ> Платите порез;
<ЛИ> Учествујте у удружењима и социјалним покретима;
<ЛИ> Вјежбајте слободу изражавања;
<ЛИ> Приступ квалитетним јавним услугама;
<ЛИ> Доприноси очувању животне средине;
<ЛИ> између осталих.

<Х2> Шта је демократија?

<п> Демократија је политички систем у којем власт врши народ кроз изборе и популарно учешће. У овом систему одлуке се праве колективно, узимајући у обзир вољу већине.

<п> <стронг> Принципи демократије:

<О ол>
<ЛИ> Поштовање људских права;
<ЛИ> Бесплатни и периодични избори;
<ЛИ> Политички плурализам;
<ЛИ> Слобода изражавања;
<ЛИ> Правило закона;
<ЛИ> између осталих.

<Х2> Однос између држављанства и демократије

<п> Држављанство и демократија су међусобно повезани, јер се држављанство може у потпуности искористити у демократском режиму. То је кроз демократију да грађани имају прилику да активно учествују у политичким одлукама, бирају своје представнике и утицале на јавне политике.

<п> Демократија пружа неопходни простор грађанима да остваре своја права и дужности, обезбеђујући једнаке могућности и социјалну правду. Заузврат, држављанство јача демократију, јер је кроз активно учешће грађана који је направљен поштенији и егалитарнија друштво.

<п> <Спан> Стога је однос држављанства и демократије међузависности и комплементарности. Оба концепта су основна за изградњу праведнијег, егалитарног и партиципативног друштва.

<Референце:
<О ол>
<ли> хттпс: //ввв.тодаматериа.цом.бр/цидаданиа/
<ли> хттпс: //ввв.тодаматериа.цом.бр/демоцраци/