Каква врста универзалне крви

<Х1> Која врста крви се сматра универзалним?

<п> Врста универзалне крви је она која се може донирати било коме, без обзира на њихову крвну групу. Постоје две врсте универзалне крви: типа о негативно (о-) и позитивни тип (о +).

<Х2> Тип О Негативно (о-)

<п> Тип Негативно се сматра универзалним донаторима, јер се може донирати било коме, без обзира на њихову крвну групу. То је зато што негативна крв нема антигене А, Б или РХ у црвеним ћелијама.

<п> Бити универзални донатор, људи са негативним типом су веома важни у ванредним ситуацијама, када нема времена за обављање тестова компатибилности крви. Поред тога, негативан тип је најређи, који представља само око 7% светске популације.

<Х2> Упишите позитивне (О +)

<п> Тип Позитивно се такође сматра универзалним донаторима јер се може донирати људима са крвним типовима О +, А +, Б + АБ +. Међутим, не може се донирати људима са негативном крвном типом, као што је О-, А-, Б- или АБ –

<п> Баш као негативни тип, позитивни тип је веома важан у хитним ситуацијама, када нема времена за обављање тестова компатибилности крви. Упишите позитивно је најчешће, што представља око 37% светске популације.

<Х3> Значај давања крви

<п> Донација крви је добровољни и подржавачки чин који може спасити животе. Универзалне крвне врсте, попут негативних и позитивних, посебно су важне јер се могу користити у ванредним ситуацијама када нема времена за обављање тестова компатибилности крви.

<п> Важно је напоменути да се донација крви треба редовно обављати, јер се залихе крви на банкама непрестано користе и треба их заменити. Поред тога, свака крвна група има посебне карактеристике и може бити мање-више компатибилна са другим врстама, па су све донације важне.

<О ол>
<ЛИ> Проверите да ли сте у могућности да донирате крв;
<ЛИ> Потражите крв или крвну банку;
<ЛИ> Извршите пре-доо скрининг;
<ЛИ> Извршите донацију крви;
<ЛИ> Одмор и храни се након донације;
<ЛИ> Стално се брине за своје здравље и подстицање других да донирају крв.

<п> Донација крви је гест солидарности која може да направи разлику у животу многих људи. Будите донатор и помозите у спашавању живота!

<а хреф = дува <Ифраме срц = "хттпс: //ввв.иоутубе.цом/ембед/видео_ид" ширина = "560" висина = "315" Фреребордер = "0" Дозволи за дозволу>