Каква је врста приповедача рада Ирацема

<Х1> Врста приповедача рада Ирацема

<п> Радни ирацема, написао Јосе де Аленцар, један је од главних романа бразилске књижевности. Објављено 1865. године, књига говори о љубавној причи између белог ратника МАРТИМ и Индије Ирацема, постављена у периоду колонизације Бразила.

<Х2> Прва особа наратора

<п> Врста приповедача коју користи Јосе де Аленцар у ИРАЦЕМА је прва особа приповедача. То значи да је причу да лик говори лик који активно учествује у догађајима и извештава о чињеницама из његове личне перспективе.

<п> У случају Ирацема, приповедач је сам, протагониста приче. Каже догађајима које доживљава поред Ирацема, описујући своје емоције, мисли и перцепције о догађајима.

<Х3> КАРАКТЕРИСТИКЕ ПРВИ ОСОБА

<п> Употреба прве особе наратор даје приповест на ирацему неке специфичне карактеристике:

<О ол>
<ЛИ> Субјективност: Прва особа наратор изражава своје мишљење, осећања и светске приказе, што наратив чини више субјективнијем;
<ЛИ> Ограничење знања: Наратор може да пријави само оно што он доживљава и зна, а не приступити мислима и поступцима других знакова;
<ЛИ> Идентификација са главним југовима: Читач има прилику да се лакше идентификује протагонистом, јер се прича испричана из његове перспективе;
<ЛИ> Интимност са приповједачем: Први -Персон Нарртор је ближи и блиски однос са читачем, делило своје емоције и искуства.

<п> Ове карактеристике доприносе изградњи романтичне и сентименталне атмосфере присутне у Ирацеми, као и да пружају дубље урањање у историју и осећања протагонела.

<п> Укратко, врста приповедача коју је користио Јосе де Аленцар у Ирацеми је први -персон наратор који је представио карактер МАРТИМ. Овај наративни избор даје радне карактеристике, попут субјективитета, ограничења знања, идентификација са протогонистом и интимности са читачем.