Какво је значење рибе у Ускрсу

<Х1> Значење рибе у Ускрс

<п> Ускрс је један од најважнијих датума хришћанског календара, прослављен широм света. Поред религиозног значења, Ускрс је такође повезан са различитим симболима, попут зечева и чоколадних јаја. Међутим, један од најмање познатих, али подједнако значајан симболи је риба.

<Х2> Порекло симбола рибе

<п> Риба као симбол Ускрса има своје корење у примитивном хришћанству. Током раних векова хришћанске ере, Исусове следбенике суочавају се са прогоном и потребно је да преносе дискретно. Стога је риба постала тајна симбол за идентификацију хришћана.

<п> Грчка реч за рибу је “ицхтхис”, која се такође може прочитати као акроним за “Исус Христ, Син Божји, Спаситеља.” Стога је риба постала симбол идентификације код хришћана, омогућавајући им да се препознају без да се скрену пажња римских власти.

<Х2> Риба као симбол Исуса

<п> Поред представљања хришћанског идентитета, риба је такође повезана са Исусом на разним библијским рачунима. Током његовог министарства Исус је извршио неколико чуда у које је учествовало рибу, попут множења хлеба и рибе да би нахранила гомилу.

<п> Поред тога, Исус је одабрао риболовце као своје прве ученике, симболизује душу Риболов за Краљевство Божје. У неколико новозаветних пролаза, Исус користи риболов -релиране метафоре за преношење духовних учења.

<Х2> Риба у традицији Светог петка

<п> У хришћанској традицији, Свети петак је дан поста и апстиненције црвеног меса. У том контексту, риба је постала дозвољена опција хране током посуда, а посебно у добру петак.

Стога је риба стекла још више релевантности у Ускрс, конзумира се у разним кулинарским препаратима широм света. Штавише, многе цркве обављају тако колудну “поворку мртвог Господара”, у којој је слика разапећеног Исуса носе у рибу украшеном рибом.

<Х3> Закључак

<п> Риба је важан симбол у Ускрсу, који представља и хришћански идентитет и фигуру Исуса. Поред тога, риба је такође повезана са традицијом Светог петка, конзумира се као храна дозвољена током позајмице. Занимљиво је знати значење иза симбола Ускрса, јер нам помажу да боље разумемо важност овог посебног датума хришћана.