Како повећати ниво естрогена

<Х1> Како повећати ниво естрогена на природан начин

<п> Естроген је важан хормон за правилно функционисање женског тела. Игра кључну улогу у регулисању менструалног циклуса, здравља костију и одржавање укупног здравља. Међутим, неке жене могу имати низак ниво естрогена, што може довести до симптома као што су менструалне неправилности, вагиналне сувоће, промјене расположења и смањене либидо.

<Х2> Зашто ниво естрогена може бити низак?

Постоји неколико разлога због којих нивои естрогена може бити низак. Неки фактори који могу допринети томе да укључују:

<ул>
<ЛИ> Менопауза
<ЛИ> Перименопаусе
<ЛИ> Тхироид поремећаји
<ЛИ> Прекомерна вежба
<ЛИ> Хронични стрес
<ЛИ> Потхрањеност

<Х2> Како повећати ниво естрогена на природан начин

<п> Ако се суочете са ниским нивоом естрогена и желите да их природно повећате, ево неких стратегија које могу помоћи:

<Х3> 1. Храна богата фитоестрогенима

<п> Фитоестрогени су једињења која се налазе у одређеној храни која може имитирати деловање естрогена у телу. Храна попут соје, ланена, цела зрна и махунарке богат је фитоестрогенима и може помоћи повећању нивоа естрогена.

<Х3> 2 Биљни додаци

<п> Неки биљни додаци, попут Црвене дјетелине и дивљег Иам-а, имају својства естрогена и могу помоћи повећању нивоа естрогена у телу.

<Х3> 3. Умерена физичка вежба

<п> Умерена физичка вежба може помоћи у регулисању нивоа хормона, укључујући естроген. Међутим, важно је да се не претерано претерано, јер преко -еверцизирано може заиста смањити ниво естрогена.

<Х3> 4. Управљање стресом

<п> Хронични стрес може негативно утицати на ниво хормона, укључујући естроген. Стога је важно пронаћи здраве начине да се изборите са стресом, као што је вежбање медитације, јоге или других техника опуштања.

<Х3> 5. Избегавајте ендокрине размачене хемикалије

<п> Неке хемикалије присутне у пластици, производи за чишћење и козметика могу ометати хормоналну равнотежу тела. Избегавање ових производа и одабир природних алтернатива може помоћи у одржавању здравих нивоа естрогена.

<Х2> Закључак

<п> Повећање нивоа естрогена може бити могуће кроз промене у храни, правилној допуни, умереним вежбама, управљању стресом и избегавањем ендокриних размака. Међутим, увек је важно да се консултујете са здравственим стручњаком пре него што донесете значајне промене у исхрани или начину живота.