Како прекинути зависност од мастурбације

<Х1> Како завршити зависност од мастурбације

<п> Мастурбација је предмет који ствара многе сумње и дебате. Док неки људи сматрају здраву и природне праксе, други могу развити зависност која омета њихов свакодневни живот. На овом блогу ћемо се позабавити неким стратегијама да бисмо помогли превазилажењу зависности од мастурбације.

<Х2> Разумевање зависности од мастурбације

<п> Пре него што разговарамо о стратегијама за превазилажење зависности од мастурбације, важно је разумети шта се сматра зависношћу. Овисност се јавља када активност постане компулзивна и негативно омета нечији живот, утјечући на њихово физичко, емоционално и социјално здравље.

<п> Иако је мастурбација заједничка и природна пракса, неки људи могу развити стандард компулзивног понашања према њој. То може довести до осећаја кривице, срамоте и изолације и ометати међуљудски однос и академске или професионалне перформансе.

<Х2> Стратегије за превазилажење зависности од мастурбације

<Х3> 1. Самопоуздање

<п> Први корак за превазилажење било које зависности је самопоуздање. Покушајте да схватите разлоге који вас воде да прибегнете мастурбацији компулзивно. То може бити стрес, анксиозност, усамљеност или други емоционални фактори. Препознавање ових окидача је пресудно за развијање стратегија за суочавање.

<Х3> 2 Потражите подршку

<п> не стидите се да тражите подршку. Разговор са терапеутом или учешћем у групама за подршку могу бити веома корисни за суочавање са зависношћу од мастурбације. Дељење искустава и слушајући друге који пролазе кроз исти проблем могу донијети удобност и мотивацију за превазилажење зависности.

<Х3> 3. Поставите циљеве и награде

<п> Подесите реалне циљеве да постепено смањи учесталост мастурбације. На пример, поставите циљ да проведете дан без мастурбирања и постепено повећава период апстиненције. Наградите се када постигнете ове циљеве, да ли са нечим што желите да урадите или са малим материјалним наградама.

<Х3> 4. Пронађите алтернативне активности

<п> Један од најбољих начина за превладавање зависности од мастурбације је заменити ову активност са здравим и угодним. Пронађите хобије, вежбајте физичке вежбе, читати књиге, гледати филмове или серије, изађите са пријатељима, волонтерским, између осталих активности које могу да заузму ваш ум и време.

<Х3> 5. Избегавајте окидаче

<п> Идентификујте окидачи који вас воде до компулзивног мастурбирања и избегавајте их. Ово може укључивати одређене врсте садржаја на Интернету, еротским филмовима или часописима, одређеним местима или чак одређеним друштвеним ситуацијама. Избегавање ових окидача може помоћи у смањењу искушења и олакшати процес превазилажења зависности.

<Х2> Закључак

<п> Овисност о мастурбацији може бити изазов, али са одговарајућим самоспознајом, самоспознајом и подршком, могуће је превладати. Имајте на уму да је свака особа јединствена и процес опоравка може се разликовати. Ако је потребно, не устручавајте се тражити професионалну помоћ да се бавите зависношћу од мастурбације и наставите контролу вашег живота.