Како се зове кољена кости

<Х1> Кости за колена: знате име и функцију сваког од њих

<п> Кољено је један од најважнијих зглобова људског тела, одговоран за омогућавање флексије и обима ногу. Ова артикулација се формира неколико костију, свака са својом специфичном функцијом. У овом чланку ћемо знати име и функцију сваке од ових костију.

<Х2> Кости колена

<п> Кољено се састоји од три главне кости:

<О ол>
<ЛИ> <стронг> Бутнур: је кост бедара и највећа кост у људском телу. Повезује се са тибијом, формирајући артикулацију колена.
<ЛИ> <стронг> тибиа: је кост цимета и повезује се са будном и фибулом. Одговорна је за подршку већини телесне тежине.
<ЛИ> <стронг> фибула: то је тањи и мањи кост поред тибије. Иако није директно део кољеног зглоба, она игра важну улогу у стабилизацији глежња.

<Х3> Функција сваке кости

<п> Фемур, тибија и фибула раде заједно како би се омогућило кретање колена. Бутна коња се уклапа у тибију, формирајући артикулацију звану комотибилни зглоб. Већ је фибула, иако није директно део ове артикулације, помаже у стабилизацији глежња.

<П> Поред ове три главне кости, кољено је састављен и од осталих елемената, као што су:

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<Хх> Структура
<Хх> Функција


<тди>
<Тр>
<ТД> Пателла
<ТД> Кост која се налази испред колена, која штити заједничку и помагање у покрету.

<Тр>
<ТД> Менице
<ТД> ХАРТИЛАГЕ ПОЛУБОЛИКО КОЈЕ СЕ ДАЉЕ КАО АСПОБРЕДИ КЛОЕ И СТАБИЛИЗЕРИ.

<Тр>
<ТД> Лигаментс
<ТД> Влакнасте структуре које повезују кости и пружају стабилност заједничке.


<п> Важно је нагласити да било каква повреда или проблем у једној од ових костију или структура може утицати на правилно функционисање колена и проузроковати потешкоће у боли и покрету.

<п> У случају постојаних болова или повреда колена, од суштинског је значаја за тражење смерница специјалистичког лекара, као што је ортопед, да изврши исправну дијагнозу и прима правичан третман.

<п> Надамо се да је овај чланак помогао да разјасни ваша питања о костима за колена. Ако имате више питања или желите да знате више о томе, оставите свој коментар испод.