Како се зове 12 ученика

<Х1> Исусово учесници: знате своја имена и радове

<п> Исусове ученике су основне личности у историји хришћанства. Исус их је изабрао да му је најближи следбенике и да шири своју поруку широм света. У овом чланку ћемо знати имена и папире сваког од ученика.

<Х2> 1. Симао Педро
<п> Симон Петер, познат и као Петар, био је рибар и постао је вођа ученика. Он је први препознао Исуса као Месију и сматра се оснивачем хришћанске цркве.

<Х2> 2 Андре
<п> Андре је био Петров брат, а такође и рибар. Био је одговоран за увођење Петра у Исуса. Андре је познат по својој понизности и да је један од првих ученика који следи Исуса.

<Х2> 3. Тиаго, син Зебедеу
<п> Јамес, син Зебедее, био је рибар и брат Јована. Био је један од најближих Исусових ученика и сведочио важним тренуцима, као што је трансфигурација Исуса на планини.

<Х2> 4. Јоао
<п> Јохн, Јамесов брат, био је рибар и такође један од најближих Исусових ученика. Познат је као вољени ученик и написао је Еванђеље Јована, као и друга писма Новог завета.

<Х2> 5 Пхилип
<п> Филип је био родом Бетхсаиде и био је један од првих ученика који је пратио Исуса. Познат је по својој искрености и представио је Натанаел Исусу.

<Х2> 6 Бартоломеу
<п> Бартоломеу, такође познат као натанаел, био је из Цана да галилеја. Спомиње се у Јеванђељима као један од Исусових ученика, али нема много информација о његовом животу.

<Х2> 7. Маттхев
<п> Матеј, који се такође назива и Леви, био је порески сакупљач пре него што је постао Исусов ученик. Познат је по писању еванђеља Маттхева, једног од четири еванђеља Новог завета.

<Х2> 8. ТОМЕ
<п> Тхомас, такође познат као Дидимус, познат је по својој неверици у односу на Исусове васкрсење. Постао је познат што је рекао да ће само веровати да је видео и додирнуо Исусове ране.

<Х2> 9. Тиаго, син Алфеу
<п> Јамес, син Алфиу, спомиње се у еванђељима као један од Исусових ученика, али нема много информација о његовом животу. Познат је као Јамес, најмањи, да га разликова од Јамеса, сина Зебедеуа.

<Х2> 10. Тхаддеус
<п> Тхаддеус, познат и као Јуда, био је брат Јамеса, Син Алфеуа. Спомиње се у Јеванђељима као један од Исусових ученика, али нема много информација о његовом животу.

<Х2> 11. Симао, Зелоте
<п> Симон, Зелот, спомиње се у еванђељима као један од Исусових ученика, али нема много информација о његовом животу. Зове се Зелоте јер је члан политичке верске групе Зелот политичке верске групе.

<Х2> 12. Јудас исцариоти
<п> Јудас Исцариот је познат да је издао Исуса, предао га је римским властима у замену за тридесет сребрних кованица. Његова издаја је довела до Исуса распећа.

<п> Ово су имена Исусових 12 ученика и кратак резиме њихових улога. Изабрали су их Исус да буду сведоци свог живота, учења и жртвовања. Његова мисија је била основна за ширење хришћанства у вековима.