Колики је голиатх

<Х1> Која је величина голиат-а?

<п> Голиатх је библијски карактер познат по свом огромном стању и снаге. Спомиње се у Старом завету, у књизи 1 Самуела, Поглавље 17. Голиатх је био Филистејски ратник који је оспорио војску Израела у индивидуалну борбу.

<Х2> Историја Голиатха

<п> На библијском рачуну, Голиатх је био висок див од око 2,90 метара. Носио је комплетан брончани оклоп, тежио је око 57 килограма и носио копље са гвозденим врхом који је тежио око 7 килограма.

<п> Голиатх је изазвао Израелце да пошаљу ратника да би се борио против њега у јединственој борби. 40 дана, свакодневно је поновио изазов, изазивајући страх и панику у Војсци Израела.

<Х3> Конфронтација са Давидом

<п> Давид, млади пастирски пастир, прихватио је Голиатхов изазов. Одбио је оклоп и традиционално оружје и суочио се са џиновима само једним ливницама и неколико камења. Са једним десним бацањем, Давид је ударио у голитху на челу, оборио га и убијао га.

<п> Ова победа Давида о Голиатху сматра се примером храбрости, вере и поверења у Бога.

<Х2> Раднице о Голиатху

<О ол>
<ЛИ> Голиатх је био једна од петоро деце џиновског по имену Рафа.
<ЛИ> Његово име је постало синоним за веома велику и снажну особу.
<ЛИ> Прича о Давиду и Голиатху један је од најпознатијих и популарнијих у Библији.

<Х2> Закључак

<п> Величина голија је била импресивна, висока око 2,90 метара. Његова прича је пример храбрости и поверења у Бога, показујући да без обзира на величину изазова, могуће је да је превазиђете вером и одлучношћу.