Колико месеци беба постане тешка

<Х1> Колико месеци је беба тешко?

<п> Једна од важних прекретница у развоју бебе је када се почне да се снажно постаје, односно када га стекне контролу над својим телом и може да подржи главу и пртљажник без подршке. Ово је веома очекивани тренутак од стране родитеља, јер то указује да беба правилно расте и развија се.

<Х2> Развој мотора за бебе

<п> Развој мотора бебе настаје постепено и прогресивно. У првим месецима живота и даље је веома зависан од родитеља да се преселе и истражује околина око њега. Постепено ће стећи снагу мишиће и координацију мотора, што му омогућава да се покрене самостално.

<Х3> Када беба буде тешко?

<п> Генерално, бебе почињу да се тешко постају око 3 до 4 месеца старости. У овој фази су већ у стању да подрже главе неколико секунди када леже на стомаку, и такође могу да седе са подршком. Важно је напоменути да свака беба има сопствени темпо развоја, а неки могу да стичу ову способност мало пре или касније.

<П> Како беба добије више мишићне снаге и контролу над сопственим телом, он је у стању да се тешко постаје дуже периоде. До 6 месеци многе бебе могу седети без подршке, па чак и пузећи.

<п> Важно је да рано подстакнемо моторни развој бебине, нудећи могућности како би се могло преместити и безбедно истражити окружење. Играјући се на поду, постављајући предмете унутар свог досега како би покушао да преузме и подстиче праксу одговарајуће физичке активности за старост су неки од начина за подстицање бебиног моторни развој.

<О ол>
<ЛИ> Ставите бебу стомаком и охрабрили га да подигне главу;
<ЛИ> Понудите играчке који подстичу кретање и координацију мотора;
<ЛИ> Обезбедите тренутке слободе како би беба могла да се пресели и истражује околиш;
<ЛИ> Охрабрите праксу одговарајућих физичких активности за старост, попут пливања за бебе;
<ли> Будите свесни развоја бебине развојне прекретнице и разговарали са педијатра ако је у недоумици или забринутости.

<п> Запамтите да је свака беба јединствена и развија се на сопствени темпо. Ако се ваша беба још није тешко, не брините. Наставите да га подстичете и нуде могућности да се пресели и ускоро ће постићи ову важну прекретницу у свом развоју.