Колико недеља ради глукозе

<Х1> Колико недеља ради испит глукозе?

<п> Глукоза је важан испит током трудноће, јер помаже у препознавању могућих проблема који се односе на гестацијско дијабетес. Али колико недеља се препоручује овај испит?

<Х2> Значај испитивања глукозе у трудноћи

<п> Испитивање глукозе, такође познат као тест толеранције глукозе, изводи се током трудноће да провери како женско тело прерађује шећер. Важно је идентификовати гестацијске дијабетес, што је када жене развијају високе нивое шећера у крви током трудноће.

<п> Гестацијски дијабетес може донијети компликације и мајци и беби, попут повећаног ризика од прееклампсије, прекраљеног рођења, превелике бебе и респираторних проблема у новорођенчету. Стога је од суштинског значаја да се испит глукозе током трудноће током трудноће.

<Х2> Када да се испит глукозе у трудноћи?

<п> Преглед глукозе се обично изводи између 24. и 28. недеље гестације. Током овог периода, тело жене пролази кроз неколико хормонских и метаболичких промена, што може довести до развоја гестацијских дијабетеса.

<п> Међутим, у неким случајевима лекар може раније да затражи испитивање глукозе, посебно ако жена има фактори ризика за гестацијске дијабетес, као што је породична историја, гојазност, напредни старост или имају гестацијско дијабетес у трудноћима.

<Х2> Како је испит глукозе?

<п> Преглед глукозе се изводи у два корака. У првој фази, жена би требало да брзо треба најмање 8 сати, а затим се прикупља узорак крви да мери ниво глукозе.

Ако се резултати испитивања у главном глукози су промењени, потребно је извршити другу фазу испита, који се назива тест толеранције глукозе. У овој фази, жена једе раствор са специфичном количином глукозе и, након неколико сати прикупља се нови узорак крви како би проверили како тело прерађује шећер.

<Х3> Закључак

<п> Преглед глукозе током трудноће је пресудно за идентификацију гестацијских дијабетеса и спречавање компликација за мајку и бебу. Обично се изводи између 24. и 28. недеље гестације, али се може затражити раније у случајевима фактора ризика. Увек се обратите свом лекару да знате најбоље време да положите испит.