Која храна повећава лош холестерол

<Х1> Храна која повећава лош холестерол

<п> холестерол је масна супстанца која се налази у нашем телу и присуствује и у неком намирници. Постоје две врсте холестерола: добро (ХДЛ) и лош (ЛДЛ). Лош холестерол се може накупљати у артеријама, повећавајући ризик од кардиоваскуларних болести.

<Х2> Храна богата лошом холестеролом

<п> Познато је да су неке хране повећале лоше нивое холестерола у телу. Важно је избегавати или конзумирати следећу храну умјерено:

<О ол>
<ЛИ> <стронг> масно месо: црвено месо са очигледном масноћом као што је сланина, ребра и пицанха богат је лошим холестеролом.
<ЛИ> <стронг> уграђен: кобасица, кобасица, шунка и салама прерађују се храна која садржи високи засићени садржај масти.
<ЛИ> <стронг> брза храна: хамбургери, чипови и друга храна брзе хране богате су транс мастима, које повећавају лош холестерол.
<ЛИ> <стронг> интегрални млечни производи: цело млеко, жуто сир и путер су извори засићених масти.
<ЛИ> <стронг> пржена храна: пржена храна у биљном уљу, као што су чипс и пржена пилетина, богата је транс и засићеним мастима.

<Х2> Како контролисати лоше холестерол?

<п> за контролу лоших нивоа холестерола, важно је усвојити здраву и уравнотежену исхрану. Поред избегавања горе поменуте намирнице, препоручује се:

<ул>
<ЛИ> <стронг> Конзумирање влакана -Рицх Фоодс: Воће, поврће, целокупно зрно и зоб помажу у смањењу лошег холестерола.
<ЛИ> <стронг> Оптион за мршаво месо: риба, пилетина без скидања и мршавих резова црвеног меса су добре опције.
<ЛИ> <стронг> Замените интегралне млечне производе: Преферирајте прескочи млеко, бели сиреви и природни јогурт.
<ЛИ> <стронг> Здраво кувар: радије на жару, кухани или печени, а не пржени.
<ЛИ> <стронг> вежба: Редовна физичка активност помаже у контроли нивоа холестерола.

<П> Важно је запамтити да свака особа има специфичне потребе и препоручује се консултација са лекаром или нутриционистом за индивидуализовано праћење.

<П> Референце:

<О ол>
<ЛИ> <а хреф = "хттпс: //ввв.хеарт.орг/ен/хеалтх-топицс/цхолестол/превентион-анд-третмент-оф-хигх-цхолестерол-хиперлипидемиа "ТАРГХТ =" _бланк "> Америчко срце Асоцијација < / А>
<ЛИ> <а хреф = "хттпс: //ввв.маиоцлиниц.орг/дососеасес-цондитионтионс/хигх-блоод-цхолестерол/симптлес-цаусес/Симптлес-цаусес/Сиц-20350800 "Таргет =" _бланк "> Маио клиника