Која је величина атома

<Х1> Колики је атом?

<п> Атоми су основне јединице које чине све ствари око нас. Изузетно су мали и не могу се видети голим оком. Али да ли сте се икад запитали која је величина атома?

<Х2> Шта је атом?

<п> Атом је најмањи део хемијских елемената који и даље одржава својства овог елемента. Састоји се од централног језгра, који садржи протоне и неутроне и облак електрона који орбитују око језгра.

<Х3> Атом Величина

<п> Величина атома може се разликовати у зависности од хемијског елемента. Генерално, атоми имају просечан пречник од око 0,1 до 0,5 нанометара (НМ). Да вам дам идеју, нанометар је милијарду једног метра!

<п> Атоми су толико мали да их је тешко видети директно. Међутим, постоје технике попут скенирања тунелирање микроскопије која вам омогућава да посматрате атоме појединачно.

<Х2> Зашто се величина атома разликује?

<п> Величина атома варира због количине електрона и како се дистрибуирају око језгра. Што више електрона атом има већу величину.

<п> Поред тога, нуклеарно оптерећење такође утиче на величину атома. Што је виши нуклеарни набој, то ће се више атракција електрони осећати у односу на језгро, што резултира нижим атом.

<Х2> Закључак

Иако су атоми изузетно мали, то су темељне јединице које чине све ствари. Његова величина варира у зависности од хемијских елемената и количине електрона и нуклеарног набоја. Иако нису видљиви голим оком, напредне технике омогућавају вам да посматрате атоме појединачно.

<Реф> Извор: ввв.екемпло.цом