Која је земља била колијевка културне ренесансе

<Х1> Културна ренесанса: колијевка уметности и знања

<Х2> Увод
<п> Културна ренесанса била је период велике уметничке, научне и интелектуалне шуме која се догодила у Европи између четрнаестог и 16. века. Током овог периода, разне трансформације су се догодиле у различитим областима знања, као што су уметност, наука, филозофија и литература.

<Х2> Земља која је била колијевка културне ренесансе
<п> Земља која се сматрала колијевком културне ренесансе је Италија. Тачније, градови Фиренца, Рим и Венеција били су главни центри овог уметничког и интелектуалног покрета.

<Х3> Фиренца: Епицентар ренесансе
<п> Фиренца, у тосканским региону, била је епицентар културне ренесансе. Град је управљао породицом Медици, које су подстакле и спонзорисале уметнике, научнике и филозофе. Велика имена попут Леонарда да Винција, Мицхелангело, Боттицелли и Рафаел су живели и произвеле своје радове у Фиренци.

<Х3> Рим: Ренесанса у цркви
<п> РИМ, заузврат, играо је важну улогу у културној ренесанси кроз католичку цркву. У овом периоду, папа је уложила у сјајне архитектонске и уметничке дела, као што је изградња базилике базилике и слике систинске капеле Фреске од Мицхелангело-а.

<Х3> Венеција: уметност и трговина
<п> Венеција је такође имао свој допринос културној ренесанси. Град је био важан тржни центар и, дакле, имао је контакт са различитим културама и уметничким утицајима. Венецијански уметници су се сликали, са именима попут Тинтореттоа и Тициана.

<Х2> Наслеђа културне ренесансе
<п> Културна ренесанса оставила је трајна заоставштина за човечанство. Током овог периода дошло је до уважавања научног знања, посматрање природе и проучавање људске анатомије. Поред тога, ренесансна уметност донела је нови облик репрезентације стварности, са перспективом, пропорцијом и хармонијом.

<Х2> Закључак
<п> Културна ренесанса била је период од великог значаја за историју човечанства. Италија је, са својим градовима Фиренца, Рима и Венеције, била количина овог уметничког и интелектуалног покрета. Његова заоставштина траје до данас, утјечући на различите области знања и културе.