Која је разлика од британског енглеског на амерички енглески

<Х1> Која је разлика од британског енглеског на амерички енглески?

<п> Када је у питању учење енглеског језика, многи људи наилазе на сумњу у коју језичку варијанту да одабере: британски енглески или амерички енглески. Иако се обоје сматрају енглеским, постоје неке значајне разлике између њих.

<Х2> Изговор

<п> Једна од главних разлика између британског и америчког енглеског језика је у изговору. На британском енглеском језику, самогласници имају тенденцију да буду краћи и ближи, док су у америчким енглеским самогласницима дуже и отвореније. Поред тога, нагласак такође варира између две варијанте.

<Х2> Речник

<п> Речник такође садржи разлике између британског и америчког енглеског језика. Постоје речи које се користе само у једној од варијанти или то имају различита значења. На пример, на британском енглеском језику, реч “лифт” користи се за позивање на лифт, док је на америчком енглеском језику, користи “лифт”.

<Х2> Граматика

<П> Иако је граматика обично исти у обе варијанте, постоје неке суптилне разлике. На пример, на британском енглеском језику је уобичајено користити облик једноставне прошлости са глаголом “имати” у фразама као што је “управо сам стигао”. На америчком енглеском језику је чешће користити облик савршеног поклона, као у “управо сам стигао”.

<Х2> Идиоми

<п> идиоми се такође могу кретати од британског и америчког енглеског језика. На пример, на британском енглеском језику, експресија “Киша мачке и пси” користи се за описивање обилне кише, док се на америчком енглеском језику користи “канте за кишу”.

<Х2> Култура и контекст

Коначно, важно је размотрити културу и контекст у којем се користи свака варијанта. Британски енглески језик је чешћи у земљама као што су Велика Британија, Ирска и Аустралија, док је амерички енглески језик претежан у Сједињеним Државама и Канади. Стога, у зависности од вашег циља приликом учења енглеског језика, може бити релевантније да одаберете варијанту над другом.

Укратко, иако су британски енглески и амерички енглески језик варијанте истог језика, постоје разлике у изговору, вокабуларној, граматици, идиомима и културном контексту. Избор између једне варијанте или другог ће зависити од вашег циља и личних преференција.