Које је време породиљског одсуства 4 или 6 месеци

<Х1> Вријеме материнства: 4 или 6 месеци?

<п> Породично одсуство је загарантовано право на жене које су управо дале рођење. Циљ је да обезбеди период одмора и бриге за бебу, као и омогућавање мајчине физичког и емоционалног опоравка.

<Х2> Шта је породиљско одсуство?

<п> Породично одсуство је накнада предвиђена у бразилском законодавству о раду, тачније у консолидацији закона о раду (ЦЛТ). Жене жене гарантује право да се побегну од посла у одређеном периоду након испоруке.

<п> Овај период уклањања се плаћа и има за циљ да осигура добробит мајке и бебе у првим месецима живота. Током породиљског одласка, жене имају стабилност у запослености, односно да се не може испалити без праведног разлога.

<Х3> Дујање дозволе за мајку

<п> Трајање породиљског одсуства варира у зависности од законодавства сваке земље. У Бразилу је закон утврђује минимални период од 120 дана (4 месеца) породиљског одсуства. Међутим, неке компаније и јавне агенције усвајају политику ширења овог периода на 180 дана (6 месеци).

<п> Важно је нагласити да се породиљско одсуство може продужити у случајевима превременог испоруке, рођења близанаца или усвајања. У таквим случајевима жене имају право на повећање од 30 дана у периоду одласка.

<Снажна> Предности породилишта од остатака

<п> Породично одсуство доноси неколико користи и мајци и беби. Током овог периода жене се могу посветити искључиво бризи о новорођенчету, успостављајући однос афективне везе и дојења.

<п> Поред тога, породиљско одсуство доприноси физичком опоравку мајке након испоруке, омогућавајући јој да се потпуно врати пре него што се врати на посао. Овај период је такође основан за адаптацију породице нове рутине са бебом.

<О ол>
<ЛИ> Предности за мајку:
<ул>
<ЛИ> Физички и емоционални опоравак;
<ЛИ> Успостављање афективне везе са бебом;
<ЛИ> Ексклузивно дојење;
<ЛИ> Адаптација новој породичној рутини.

<ЛИ> Предности за бебу:
<ул>
<ЛИ> Ексклузивна мајчинска нега;
<ЛИ> Ексклузивно дојење;
<ЛИ> Емотивни и когнитивни развој.

<Х2> Закључак

<п> Породично одсуство је основно право жена које су управо родиле. Омогућава период одмора, неге и прилагођавања новој рутини са бебом. Трајање лиценце варира у зависности од законодавства сваке земље, што је 4 месеца у Бразилу и може се продужити на 6 месеци у неким компанијама и јавним агенцијама.

<п> Важно је да жене знају своја права и захтевају поштовање законодавства о раду. Породиљско одсуство је од суштинског значаја да се осигура благостање мајке и бебе у првим месецима живота.