Које је најбоље време за узимање витамина Д

<Х1> Шта је најбоље време за узимање витамина д?

<п> Витамин Д је од суштинског значаја за здравље нашег тела, јер врши неколико важних функција, попут јачања костију, који регулишу имунолошког система и помажу у апсорпцији калцијума. Међутим, многи људи сумњају у оно што је најбоље време за снимање овог додатка.

<Х2> Предности витамина Д

<п> Витамин Д је познат као сунце витамин, као што је главни начин да се добије кроз изложеност сунцу. Међутим, није увек могуће добити одговарајућу количину витамина Д са само сунчевом светлошћу, посебно у регионима са строгим зимама или људима који већину свог времена проводе у затвореним окружењима.

<п> Поред јачања костију, витамин Д такође игра важну улогу у спречавању болести као што су дијабетес, хипертензију, кардиоваскуларне болести, па чак и неки карциноми. Такође помаже у регулисању превенције расположења и депресија.

<Х2> Најбоље време за узимање витамина Д

<п> Не постоји консензус у најбољем времену за узимање витамина Д, али неке студије сугерирају да је апсорпција витамина боља када се конзумира заједно са дебелом оброком. То је зато што је витамин Д витамин растворљиви од масти, односно да јој је потребна масноћа да ме тело апсорбује.

<П> Стога је добра опција узимање витамина Д током оброка која садржи неку врсту здраве масти, као што су авокада, маслиново уље или ораси. На овај начин ћете побољшати апсорпцију витамина по вашем телу.

<Х3> Препоручена количина витамина Д

<п> Препоручена количина витамина Д може се разликовати у зависности од старости и здравственог стања сваке особе. Међутим, већина стручњака се слаже да би дневни унос витамина Д за здраве одрасле особе требало да буде око 600 до 800 ИУ (међународне јединице).

<п> Важно је напоменути да се витамин Д може добити и храном, посебно у храни као што су масна риба (лосос, сардине), жуман јаја, печурке и утврђено млеко. Међутим, у неким случајевима, употреба додатака може бити потребна за достизање одговарајуће количине витамина Д.

<Х2> Закључак

<п> Најбоље време за узимање витамина Д може се разликовати у зависности од рутине и склоности сваке особе. Међутим, важно је запамтити да је витамин Д дебели -Солубилни витамин и његова апсорпција је побољшана када се конзумира заједно са дебелим оброком. Увек се прихватите лекара или нутрициониста да бисте знали одговарајућу количину витамина Д за ваш специфични случај.