који конт коња

<Х1> Шта је контрик коња?

<п> Када говоримо о колективама животиња, уобичајено је наићи на неке радозналости. А један од њих је: Шта је контрик?

<п> Пре него што одговоримо на ово питање, важно је разумети шта је колектив. Колектив је именица која се односи на групу бића исте врсте. На пример, птица колектив је “гомила”, риба је “ЦАРДУМЕ”, а пчела је “рој”.

<п> У случају коња, најчешће коришћени колектив је “стадо”. Реч “стада” односи се на групу коња који живе заједно, било у дивљини или заробљеништву.

<п> Коњи су друштвене животиње и имају добро -дефинисану хијерархију унутар стада. Генерално, постоји лидер, који се назива “пастув”, који је одговоран за заштиту групе и обезбеђивање репродукције. Поред стајања, стадо се састоји и од мараса и ждребаца.

Занимљиво је напоменути да чак и у заточеништву, коњи одржавају неко типично понашање дивљих стада. Они успостављају односе пријатељства и међусобне неге, као и комуникације кроз визуелне и звучне сигнале.

<п> Стога, када се називамо групом коња, можемо да користимо израз “стадо”. Оно што је важно, ово је најчешћи начин да се односи на колектив коња, али постоје и друге речи које се такође могу користити, као што су “стадо” или “трупе”.

<п> Надам се да сте уживали у учењу мало више о животињама. Ако имате било каквих питања или желите да знате више о било којој одређеној теми, оставите је у коментарима!