Који пасуљ има највише гвожђа

<Х1> Који пасуљ има највише гвожђа?

<п> Пасуљ је много конзумирана храна у Бразилу и има неколико здравствених користи. Поред одличног извора протеина, угљених хидрата и влакана, пасуљ је такође богат минералима, као што су гвожђе.

<П> Постоје различите врсте пасуља, као што је црна, Кариока, бела, Фрадинхо, између осталих. Али који има највише гвожђа?

<Х2> Црни пасуљ

<п> Познато је да је Црни пасуљ сјајан извор гвожђа. У порцији 100 г куваног црног пасуља могуће је добити око 2,5 мг гвожђа. Ова вредност одговара отприлике 14% препоручене дневне количине гвожђа за одраслу особу.

<Х2> Кариока пасуљ

<п> Кариока пасуљ је такође добар извор гвожђа. У порцији 100 г куваних коренира, могуће је добити око 1,8 мг гвожђа. Ова вредност одговара отприлике 10% препоручене дневне количине гвожђа за одраслу особу.

<Х2> Бели пасуљ

<п> Бели пасуљ такође садрже гвожђе, али мање у поређењу са црним пасуљем и коренином. У 100Г део куваног белог пасуља може се добити око 1,2 мг гвожђа. Ова вредност одговара отприлике 7% препоручене дневне количине гвожђа за одраслу особу.

<п> Важно је нагласити да удубљењу гвожђа од стране тела могу утицати и други фактори, попут присуства витамина Ц у оброку. Стога се увек препоручује конзумирање пасуља у пратњи хране богате витамином Ц, као што је наранџа, ацерола, лимун, између осталог.

<п> Укратко, црни пасуљ је врста пасуља који има највећу количину гвожђа. Међутим, све врсте пасуља су извори овог минерала толико важни за наше здравље. Стога, укључујући пасуљ у дневној храни је одличан избор да би се осигурао правилно унос гвожђа.