Који покреће струју

<Х1> Шта покреће струју?

<п> Проводљивост електричне енергије је појава која се јавља када су електрични набоји покрети у материјалу. Постоји неколико материјала који имају ову способност да спроведу струју, најчешће су метале.

<Х2> МЕТАЛС

<п> МЕТАЛС су одлични проводници електричне енергије због своје атомске структуре. Имају бесплатне електроне, који се лако расељавају када се примењује потенцијална разлика. Ови бесплатни електрони одговорни су за превоз електричне струје.

<п> Неки примери метала који спроводе струју су бакар, алуминијум, злато, сребрна и гвожђе. Ови материјали се широко користе у електричној и електроничкој индустрији, у производњи жица, каблова, компоненти и склопова.

<Х2> Остали проводљиви материјали

<п> Поред метала, постоје и други материјали који такође имају могућност понашања електричне енергије, као што су:

<ул>
<ЛИ> <стронг> вода: чиста вода није добар проводник, али када има растворене супстанце, попут минерала, постаје проводљив;
<ЛИ> <стронг> графити: облик угљеника који има бесплатне електроне и користи се у оловци и у неким електронским апликацијама;
<ЛИ> <стронг> јонска решења: водени раствори које садрже јоне попут водене соли растворене у води;
<ЛИ> <стронг> плазма: стање материје састављене од јонизованих честица, присутних у појавама као што су зраке и лампе за плазме.

<Х2> Изолациони материјали

<п> С друге стране, постоје материјали који не спроводе струју, називају се изолаторима. Ови материјали имају електроне снажно повезане са атомима и немају бесплатне електроне за превоз електричне струје.

<п> Примери изолационих материјала су стакло, пластика, гума и керамика. Ови материјали се користе као електрични премази и изолатори, избегавајући директан контакт са електричном енергијом.

<Х3> Закључак

<п> Провођење електричне енергије настаје углавном у проводљивим материјалима, као што су метали. Међутим, други материјали такође имају овај капацитет, иако у мањој мери. Изолациони материјали не дозвољавају проток електричне струје. Важно је знати електрична својства материјала да их правилно користи у различитим апликацијама.