Који су главни закони ЕЦА

<Х1> Главни закони ЕЦА

<Х2> Шта је ЕЦА?
<П> ЕЦА, акроним за статут за децу и адолесцент, бразилски је закон који је створен 1990. године са циљем гарантовања права деце и адолесцената. Оставља норме и смернице за заштиту и интегрални развој овог дела становништва.

<Х2> Главни закони ЕЦА
ЕЦА се састоји од неколико закона чији је циљ обезбеђивање заштите и благостања деце и адолесцената. Неки од главних закона присутних у статуту су:

<О ол>
<ЛИ> <стронг> Принцип апсолутног приоритета: утврђује да се права деце и адолесцената сматрају приоритетом у свим акцијама и јавним политикама.
<ЛИ> <стронг> интегрална заштита: одређује да деца и адолесценти имају право на потпуну заштиту, тј. Треба да буде заштићен од свих облика насиља, злостављања, експлоатације и занемаривања.
<ЛИ> <стронг> Гаранција права: Осигурава да сва деца и адолесценти имају право на живот, здравље, храну, образовање, слободно време, културу, достојанство, поштовање, слободу и породицу и живот у заједници.
<ЛИ> <стронг> мере заштите: наводи да када су права дјеце и адолесцената угрожене или прекршене, треба применити заштитне мере, попут уклањања породичног живота, смештају у замену породичној породици или породичној институционалној рецепцији.
<ЛИ> <стронг> усвајање: Регулише процес усвајања, осигуравајући да се обавља сигурно и поштује најбоље интересовање деце или адолесцената.

<Х2> Значај ЕЦА
ЕЦА је изузетно важна за гаранцију права деце и адолесцената у Бразилу. Доприноси промоцији здравог детињства и адолесценције, без насиља и са могућностима за пуни развој.

<п> Поред тога, ЕЦА такође успоставља одговорност државе, породице и друштва у заштити и бризи о деци и адолесцентима, промовишући свест и учешће свих у изградњи боља будућности за овај део становништва.

<п> Стога је неопходно знати и поштовати законе ЕЦЕ-а, чиме се обезбеђују поштовање права дјеце и адолесцената и доприносе изградњи праведније и егалитарнијег друштва.