Који су симптоми

COVID-19?

<Х1> Цовид-19: Симптоми, превенција и лечење

<п> Цовид-19, такође познат и као Цоронавирус, респираторна је болест узрокована вирусом САРС-Цов-2. Од свог настанка у децембру 2019. године, болест се брзо проширила широм света, постајући пандемију. У овом чланку ћемо говорити о симптомима савид-19, облика превенције и лечења.

<Х2> Цовид-19 симптоми

<п> Цовид-19 Симптоми могу варирати од светлости до тешке и може се појавити 2 до 14 дана након излагања вирусу. Најчешћи симптоми укључују:

<ул>
<ЛИ> Суво кашаљ
<ЛИ> Грозница
<ЛИ> Умор
<ЛИ> Тешкоћа у дисању
<ли> Гробово грло
<ЛИ> Губитак укуса или мириса

<п> Поред ових симптома, неки људи могу имати болове у мишићима, главобољу, назално загушеност, мучнину, повраћање и дијареју. Важно је нагласити да нису сви заражени људи симптоми, али могу пренијети вирус другима.

<Х2> Цовид-19 превенција

<п> Да би се спречило ширење ЦовИД-19, од суштинског је значаја да следите неке мере превенције, као што су:

<О ол>
<ЛИ> Оперите руке често сапуном и водом најмање 20 секунди;
<ЛИ> Користите 70% гел алкохола када није могуће опрати руке;
<ЛИ> Носите маску за заштиту лица на јавним местима;
<ЛИ> Одржавајте социјално дистанцирање од најмање 1 метра;
<ЛИ> Избегавајте агломерације;
<ЛИ> Покријте уста и нос рукама да кашљете или кихате;
<ли> Избегавајте додиривање лица, посебно уста, нос и очи;
<ЛИ> Хигиинизе објекти и површине које се често играју;
<ЛИ> Слиједите смернице здравствених органа.

<Х2> Цовид-19 третман

<п> Цовид-19 лечење варира у зависности од озбиљности симптома. За светлосне случајеве препоручују се одмор, адекватна хидратација и употреба лекова за помоћ дрогама попут лекова против болова и антипиретичара. За тешке случајеве могу бити потребне болничке хоспитализација и употреба одређених лекова.

<п> Важно је напоменути да се не препоручује самопоуздање и да било какве сумњиве симптоме треба да процени здравствени радник.

<п> Укратко, Цовид-19 је болест која може имати светлост на тешке симптоме, најчешће су суви кашаљ, грозница и потешкоће у дисању. Превенција је пресудна за спречавање ширења вируса, а лечење треба да се обави у складу са лекарском саветом.

<П> Референце:

<О ол>
<ЛИ> <а хреф = "хттпс: //ввв.вхо.инт/емергенциес/дососеасе/новел-цоронавирус-2019 "таргет =" _бланк "> Светска здравствена организација
<ЛИ> <а хреф = "хттпс: //ввв.цдц.гов/цоронавирус/2019-цов/индек.хтмл "таргет =" _ бланк "> Центри за контролу болести и превенцију