Који је био Варгасов програм

<Х1> Варгас програм: прекретница у историји Бразила

<п> Варгасов програм био је низ мера које је спровео председник Гетулио Варгас током своје владе, која је започела 1930. и продужава се до 1945. године. Ове мере је усмерено да промовишу економски и социјални развој земље, као и консолидацију моћи државе.

<Х2> Историјски контекст

<п> Да бисте разумели важност Варгасовог програма, потребно је разумети историјски контекст у којем је реализован. 1930-их Бразил је пролазио у економској и политичкој кризи, погоршао је кршењем Њујоршке берзе 1929. Поред тога, земља се суочила са бројем социјалних проблема, као што је недостатак радне војне и концентрације прихода .

<Х2> Мерења програма Варгас

<п> Варгасов програм обележен је неколико мера које су желеле да промовишу развој Бразила. Међу главним, истичу се:

<О ол>
<ЛИ> <стронг> Консолидација државне снаге: Варгас је спровела низ мера које је ојачала државну власт, као што је стварање административног одељења за јавне службе (дам се централизације моћи у рукама председника) .
<ЛИ> <стронг> индустријализација: Варгас је подстакао индустријализацију земље стварањем државних компанија и спровођење политика заштите националне индустрије.
<ЛИ> <стронг> Рад: Програм Варгас обележен је и спровођењем радних мјера, као што је стварање консолидације закона о раду (ЦЛТ) и уредбе женске и дјететове дела.
<ЛИ> <стронг> национализам: Варгас је такође промовисао национализам кроз валоризацију бразилске културе и одбране националних интереса.

<Х2> Варгас Програмски утицаји

<п> Варгасов програм имао је значајне утицаје на историју Бразила. Међу главним, истичу се:

<ул>
<ЛИ> <стронг> Економски развој: мере индустријализације које су спровеле Варгас допринеле су економском развоју земље, појачавајући секторима, као што је челичар, аутомобил и енергија.
<ЛИ> <стронг> Државна консолидација: Варгасов програм је ојачао државну власт, консолидацију председникове цифре као политичког лидера и централизујуће снаге у рукама савезне владе.
<ЛИ> <стронг> Социјални напредак: Мјере рада које спроводе Варгас донели су значајан напредак бразилским радницима, гарантовању права као што је осам радног дана, плаћеног одмора и пензионисања.
<ЛИ> <стронг> национализам: Варгасов програм је такође допринео јачању националистичких осећања у Бразилу, вредновању бразилске културе и бранила интересе земље.

<Х3> Закључак

<п> Варгасов програм био је прекретница у Бразиловој историји, промовирајући економски и социјални развој земље, консолидацију државне моћи и јачање националистичког осећаја. Њихове мере имале су значајне утицаје и утицале на ток бразилске историје.