Који је највећи водоносник на свету

<Х1> Највећи водоносник на свету: Гуарани систем водоносника

<п> Гуарани систем водоносника сматра се највећим водоносником на свету у обиму слатководне воде. Смештен у Јужној Америци, покрива површину од око 1,2 милиона КМ², које се протеже до четири земље: Бразил, Аргентина, Парагвај и Уругвај.

<Х2> Карактеристике гаранције Акуифер

Гуарани водоносник састоји се од порозних и пропусних седиментних стијена, које чувају велике количине подземне воде. Процјењује се да је укупна количина воде која се налази у водоноснику износи око 37.000 км, што је еквивалентно приближно 12 билиона кубних метара.

<п> Поред њеног огромног капацитета за складиштење, гурани водонос такође се истиче за његов квалитет воде, који се сматра одличном пилотљивошћу. Ова подземна вода користи се за јавно снабдевање, наводњавање пољопривреде и индустријске активности у земљама које је деле.

<Х2> Значај и очување гураничког водоносника

<п> ГУАРАНИ АКУИФЕР игра кључну улогу у обезбеђивању водоснабдевања милионима људи у Јужној Америци. Његово очување је неопходно за одржавање локалних екосистема као и за одрживост људских активности које зависе од овог водног ресурса.

<п> Да би се осигурао очување гурани водоноснике, потребно је усвојити одрживе мере менаџмента као што су контрола употребе воде, правилно пуњење водоносника и заштита подручја поновне пуњења. Поред тога, важно је промовисати свест о важности овог ресурса и подстицање одговорних пракси употребе воде.

<Х3> Радиоциознисти о Гуарани водоноснику

<О ол>
<ЛИ> ГУАРАНИ АКВИФЕР је откривен током 1990-их кроз геолошке и хидрогеолошке студије.
<ЛИ> Име је назван по географском положају, углавном прекривајући Гуарани регион у Бразилу.
<ЛИ> Гуарани водоносник сматра се једним од највећих резервоара слатководне воде на свету, чак и надилазећи језеро Баикал у Русији.
<ЛИ> Процењује се да водоносник може да обезбеди светску популацију око 200 година, ако се користи одрживо.

Укратко, Гуарани водоносник је највећи водоносник на свету у свеми воде, који покрива огромно подручје у Јужној Америци. Његово очување је од суштинске важности да обезбеди водоснабдевање и одрживост људских активности у региону. / П>