Који је нормалан ниво витамина д у крви

<Х1> Који је нормалан ниво витамина Д у крви?

<п> Витамин Д је од суштинског значаја за здравље нашег тела, играјући важну улогу у апсорпцији калцијума и јачању костију. Али да ли знате који је нормалан ниво витамина Д у крви?

<п> Према стручњацима, нормалан ниво витамина Д у крви мери се дозом активног облика витамина, познат као 25-хидроксивитамин Д (25 (ох) д). Референтне вредности могу се мало разликовати у складу са лабораторијом, али се углавном разматрају следећи нивои:

<Х2> Одрасли:
<ул>
<ЛИ> Инвалидност: испод 20 нг / мл
<ЛИ> Инсуфицијенција: између 20 и 29 нг / мл
<ЛИ> Довољност: између 30 и 100 нг / мл

<Х2> Деца:
<ул>
<ЛИ> Инвалидност: испод 20 нг / мл
<ЛИ> Инсуфицијенција: између 20 и 29 нг / мл
<ЛИ> Довољност: изнад 30 нг / мЛ

<п> Важно је напоменути да су ове вредности само референца и могу се разликовати у зависности од старости, родних и здравствених услова сваког појединца. Стога је неопходно да се консултујете са лекаром да бисте проценили резултате испита и назначи да је праћење најбољег понашања.

<п> Мањак витамина Д може довести до проблема као што су слабост мишића, остеопороза и већа подложност инфекцијама. С друге стране, вишак витамина Д такође може бити штетан, изазивајући проблеме као што је хиперцалцемија.

<п> Стога је важно одржати равнотежу и осигурати да ниво витамина Д у крви је у вредностима које се сматрају прикладним. То се може урадити кроз свакодневно излагање сунцу, уравнотежену храну и, ако је потребно, допуњења под медицинским саветима.

<П> Увек запамтите да се консултујете са здравственим стручњаком за тачније и персонализоване информације о вашем специфичном случају.