Који је последњи број бројева

<Х1> Који је последњи број бројева?

<П> Јесте ли се икад питали шта је последњи број бројева? Изгледа као чудно питање, на крају крајева, сви бројеви имају последњу цифру, зар не? Али постоји ли један образац или правило које одређује овај последњи број?

<Х2> Последњи број природних бројева

<п> Природни бројеви су они који користимо да испричамо предмете, људи, између осталог. Почињу од броја 1 и иду у бесконачност. Стога, последњи број природних бројева не постоји, јер немају ограничење.

<Х2> Последњи број целих бројева

<п> цели бројеви формирају природни бројеви и њихове супротности. То је, осим позитивних бројева, такође имамо негативни бројеви. Попут природне бројеве, цели бројеви немају ни последњи број, јер се настављају бескрајно у оба смера.

<Х2> Последњи број децималних бројева

<п> Децимални бројеви су они који имају цео дио и децимални део. На пример, број 3.14 је децимални број, јер има цео део 3 и децимални део 0,14. У овом случају последњи број децималних бројева је последња цифра децималног дела.

<Х3> Пример:

<п> Број 3,14 има последњи број 4.

<Х2> Последњи број фракцијских бројева

<п> Фракциони бројеви су они који представљају део целине. Они су написани у облику фракције, као што је и 1/2, 3/4, између осталих. У овом случају последњи број фракцијских бројева је последња цифра бројача фракције.

<Х3> Пример:

<п> Фракција 3/4 има последњи број 3.

<Х2> Последњи број ирационалних бројева

<п> Ирационални бројеви су они који не могу бити заступљени у облику фракције. Они су бесконачни и не периодични, тј. Немају образац понављања. Неки примери ирационалних бројева су квадратни корен од 2 (√2), ПИ (π) број и број ЕУЛЕР (Е). У овом случају није могуће утврдити шта је последњи број ових бројева, јер немају дефинисан образац.

<Х2> Последњи број сложених бројева

<п> Сложени бројеви формирају се стварни део и имагинарни део. Они су написани у + БИ образац, где је прави и би је замишљени део. У овом случају последњи број сложених бројева је последња цифра имагинарног дела.

<Х3> Пример:

<п> Комплексни број 3 + 2и има последњи број 2.

<п> Укратко, последњи број бројева варира у зависности од врсте броја који разматрамо. Док природни и цели бројеви немају последњи број, децимални, фракциони и сложени бројеви имају последњу специфичну цифру. Ирационални бројеви немају последњи дефинисани број, јер су бесконачни и не периодични.