Који је разлог за зелене столице

<Х1> Шта је разлог за зелене столице?

<п> Зелене столице могу бити забрињавајуће за многе људе, али у већини случајева не указују на озбиљан здравствени проблем. Постоји неколико разлога због којих измет може да набави ову боју и истражићемо неке од њих у овом чланку.

<Х2> Храна

Један од главних узрока зеленог измета је храна. Одређена храна, попут зеленог лиснатог поврћа, може проузроковати ову боју столице. То је због присуства хлорофила, зелени пигмент који се налази у тим постројењима. Поред тога, храна која садржи вештачке боје може такође изазвати зелене столице.

<Х2> Инфекције цревне инфекције

<п> Неке цревне инфекције, као што су гастроентеритис, могу проузроковати зелене столице. То је због упале црева, што може утицати на апсорпцију жучи, течност коју је јетра произведена и одговорна за боју столице. Када се жучи не апсорбује правилно, измек може стећи зелену боју.

<Х2> Лијекови

<п> Одређени лекови, као што су антибиотици и лаксативи, могу проузроковати промене у боји столице. Неки антибиотици могу утицати на цревну флору, што доводи до измењене производње жучи и, према томе, зелене столице. Лаксативи могу убрзати цревни транзит, узрокујући да измет не буде довољно времена за стицање карактеристичне смеђе боје.

<Х2> пробавни проблеми

<п> Неки пробавни услови, попут синдрома иритабилног црева и свеопулна болест црева, могу проузроковати зелене столице. То је због промена у апсорпцији хранљивих састојака и продукцији жучи. Ако сте забринути за боју измена, важно је да се консултујете са лекаром за одговарајућу дијагнозу.

<Х2> Када потражити лекара?

<п> Иако је у већини случајева зелени измет бенигни, у неким случајевима могу указивати на озбиљнији здравствени проблем. Важно је потражити медицинску помоћ ако имате друге симптоме, као што је интензиван бол у трбуху, трајна пролив, крв у столици или незаконит губитак килограма.

<п> Укратко, зелене столице могу имати неколико узрока, од хране на озбиљније здравствене проблеме. Ако сте забринути за боју измена, увек се препоручује консултација са лекаром за одговарајућу дијагнозу.