Који је циљ БНЦЦ-а у образовању раног детињства

<Х1> Циљ БНЦЦ-а у образовању раног детињства

<п> Заједнички национални курикулум (БНЦЦ) је документ који успоставља знање, компетенције и вештине које би сви бразилски студенти требало да развију током основног образовања. У раном детињству, БНЦЦ има за циљ да промовише интегрални развој деце, осигуравајући да имају приступ квалитетном образовању из раних година живота.

<Х2> Интегрални развој

<п> Један од главних циљева БНЦЦ-а у образовању у раном детињству је да се осигура интегрални развој деце. То значи да би образовање у овој фази требало да размотри не само когнитивни аспект, већ и емоционалну, социјалну, физичку и културну. БНЦЦ предлаже да деца имају различита и обогаћују искуства која подстичу њихов развој у свим тим димензијама.

<Х2> Вештине и вештине

БНЦЦ такође утврђује вештине и вештине које деца треба да развијају током раног образовања у детињству. Ове вештине су подељене у пет области: живе, играње, учествовање, истраживање и изражавање. Свака од ових области обухвата различите вештине које су неопходне за пуни развој деце.

<Х3> Живи

<п> Подручје суживота односи се на способност деце да комуницира и живи са другима, поштујући разлике и развијање здравих односа. Ово укључује вештине попут слушања једни друге, поштујући правила и ограничења и мирно решавање сукоба.

<Х3> Играјте

<п> Игра је основна активност у раном образовању детињства, јер доприноси когнитивном, емоционалном, социјалном и моторном развоју деце. У овој области БНЦЦ предлаже да деца имају прилике да играју на различите начине, истражујући своју машту, креативност и способност да реше проблеме.

<Х3> Учествујте

<п> Подручје учествовања односи се на способност дјеце да се баве различитим ситуацијама и активностима, изражавајући своје мишљење, идеје и осећања. Ово укључује вештине као што су доношење одлука, сарађујући са другима и учествовати у колективним активностима.

<Х3> Истражите

<п> Подручје истраживања односи се на способност деце да истражује, експериментише и открије свет око њих. Ово укључује вештине као што су посматрање, испитивање, испитивање, упоређивање и класификацију објеката и појава.

<Х3> Екпресс

<п> Подручје изражавања односи се на способност деце да се изразе различитим језицима, као што су усмено, писање, тело, музичко и визуелно. Ово укључује вештине као што су говорили, слушање, читање, писање, цртање, плес, певање и заступање.

<Х2> Имплементација БНЦЦ

<П> Да би БНЦЦ био ефикасан у образовању раног детињства, неопходно је да школе и наставници одговарају овај документ и користе га као референцу за планирање и организацију педагошких активности. Поред тога, од суштинског је значаја да настави наставници настављају наставнике, тако да могу да разумеју и примене принципе БНЦЦ-а и смернице у својој пракси.

<п> БНЦЦ у образовању у раном детињству има за циљ да осигура да сва деца имају приступ квалитетном образовању која промовише њихов интегрални развој и припрема их за изазове савременог света. Слиједећи Смјернице БНЦЦ-а, школе и наставника доприносе формирању критичних, креативних и партиципативних грађана.