лактоза Шта је

<Х1> Лактоза: Шта је и како тело утиче на то

<п> Лактоза је врста шећера која се налази у млецима и млечним производима. Састоји се од два мања молекула, глукоза и галактоза. За наше тело до пробаве лактозе, потребно је да је ензим лактаза присутна у танком цревима.

<Х2> Шта се догађа када постоји нетолеранција на лактозу?

<п> Неки људи имају недостатак у производњи лактазе, што резултира нетолеранцијом на лактозу. То значи да тело не може правилно пробавити лактозу, изазивајући симптоме као што су болови у трбуху, пролив, гасовима и отеклина.

<п> Нетолеранција лактозе може бити од две врсте: примарна и секундарна. Примарна нетолеранција је генетски и јавља се када се производња лактазе природно смањује током година. Секундарна нетолеранција може бити узрокована болестима као што су целијакија или упална болест црева.

<Х3> Како се бавити нетолеранцијом на лактозу?

<п> За људе са нетолеранцијом на лактозу, важно је избећи потрошњу лактозне хране. Срећом, на тржишту постоји неколико алтернатива, као што су лактоза-фрее млеко и сир, као и производи од поврћа, као што су млеко са бадемом, соја млеко и кокосово млеко.

<п> Поред тога, могуће је пронаћи додатке лактазе, који помажу у варењу лактозе. Ови додаци се могу узети пре оброка који садрже лактозу, омогућавајући тијелу да правилно пробавља шећер.

<стронг> Радозналост:

<п> Да ли сте знали да је нетолеранција лактозе чешће код одраслих него код деце? То је због природног смањења производње лактазе током година.

<О ол>
<ЛИ> Избегавајте потрошњу лактозе хране;
<ЛИ> Испробајте алтернативе без лактозе;
<ЛИ> Размотрите употребу додатака лактасе;
<ЛИ> Погледајте лекара или нутрициониста за одређене смернице.

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<Хх> Лактозна храна
<Хх> Храна лактозела


<тди>
<Тр>
<ТД> кравље млеко
<ТД> Бадемско млеко

<Тр>
<ТД> Сир
<ТД> Лактозелни сир

<Тр>
<ТД> Јогурт
<ТД> Сои Јогурт

<Тр>
<ТД> сладолед
<ТД> Вегански сладолед


<а хреф = "хттпс: //ввв.екампле.цом"> Сазнајте више о нетолеранцији лактозе

<Референце:
<О ол>
<ли> хттпс: //ввв.екампле.цом/интолеранца-лактосе
<ли> хттпс: //ввв.екампле.цом/лактосе-дигестао
<ли> хттпс: //ввв.екампле.цом/лактозе- Алементс

<Ифраме срц = "хттпс: //ввв.иоутубе.цом/ембед/екампле" ширине = "560" висина = "315" Фререборбидер = "0" Дозволи за дозволу>