литотомија Шта је

<Х1> Литотомија: Шта је и како то функционише?

<п> Литотомија је хируршки поступак који се користи за уклањање прорачуна или камења у бубрезима, бешику или уретерима. Такође познат као литотрипси, ова техника се врши путем опреме која се зовекотритор, који користи Схоцквавес да прекине прорачуне на мање комаде, олакшавајући њихову елиминацију.

<Х2> Како ради литотомијски рад?

<п> Литотомија се може извршити на различите начине, у зависности од величине и локације прорачуна. Главне коришћене технике су:

<О ол>
<ЛИ> <стронг> екстракорпореалне литотрипзије од ударних таласа (ЛЕОЦ): у овом поступку, пацијент је постављен на посебном столу и прима спољне ударне таласе који су усмерени на прорачуне. Ови шок таласи пробијају прорачуне на мање комаде, које природно елиминише тело.
<ЛИ> <стронг> ИнТорцорпореална литотрипсија: у овој техници, опрема под називом уретроренолитотритор убацује се у пацијентово тело малим резом. Ова опрема има камеру и уређај који интерно емитује шок таласе, омогућавајући визуализацију и фрагментацију прорачуна.
<ЛИ> <стронг> Ласер Литотрипси: Ова техника користи ласер за израчунавање фрагмента на мање комаде. Ласер је усмерен на прорачуне преко уретернолитотритора, омогућавајући елиминацију.

<Х3> Каква је брига након литотомије?

<П> након литотомије, важно је да следите неке препоруке како би се осигурао добар опоравак. Неке мере предострожности укључују:

<ул>
<ли> узима лекове које је прописао лекар;
<ЛИ> Пијте пуно воде да бисте помогли уклањању фрагмената израчуна;
<ЛИ> Избегавајте интензивне физичке напоре;
<ли> Слиједите уравнотежену исхрану и избегавајте оксалатну храну као што је чоколада, кафа, црни чај, између осталог;
<ли> редовно обављати медицинско праћење да би се проценила ефикасност поступка и спречила стварање нових прорачуна.

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<Хх> Предности литотомије
<Хх> Литотијски ризици


<тди>
<Тр>
<ТД>
<ул>
<ЛИ> Ефикасно уклањање прорачуна;
<ЛИ> Бржи опоравак у поређењу са другим хируршким процедурама;
<ЛИ> најнижа време хоспитализације;
<ЛИ> Мање постоперативна бол.


<ТД>
<ул>
<ЛИ> Могућност инфекција;
<ЛИ> Унутрашње повреде органа;
<ЛИ> Формирање нових прорачуна;
<ЛИ> Анестетичке компликације.




<п> Важно је напоменути да битотомију треба да обавља специјализовани лекар и у одговарајућем болничком окружењу. Сваки случај треба да се процени појединачно, узимајући у обзир величину и локацију прорачуна, као и здравствене услове пацијента.

<а хреф = дува <Ифраме срц = "хттпс: //ввв.иоутубе.цом/ембед/видео_ид" ширина = "560" висина = "315" Фреребордер = "0" Дозволи за дозволу>