Луцас 18 зли судија

<Х1> Луцас 18: Зли је судија

<Х2> Увод
<п> У поглављу 18 Књиге Луке налазимо присподобу испричаног Исуса о опаком судији. У овом блогу ћемо истражити ову причу и размислити о вашим лекцијама и апликацијама за наш живот.

<Х2> Присподобан од злих судија
<п> Исус започиње присподобу изреке “, у одређеном граду је био судија који се није бојио Бога и није поштовао ниједног човека” (Лука 18: 2). Овај иницијални опис нам већ показује да је о коме је реч о питању није фер и пуна особа.
<п> Даље, Исус представља удовицу која је стално ишла у овај судију која тражи правду против противника. Удовица је била упорна и није одустала од тражења својих права.
Судија, заузврат, није брига за удовицу или правду. Али због свог инсистирања одлучи да учини правду да га више не узнемирава.

<Х2> Прилагодљиви часови
<п> Овај присподобан нас учи неких важних лекција:

<О ол>
<ЛИ> Важност постојаности у молитви: Баш као што је удовица у трајању правде, морамо бити упорни у нашим молитвама, верујући да ће Бог чути и одговорити.
<ЛИ> Потреба да верујем Богу: чак и пре злих судија удовици се није одрекао јер би јој веровала правду. Слично томе, морамо веровати Богу, знајући да је то само и веран.
<ЛИ> Контраст између злих судија и Бога: Док се судија није брига за удовицу, Бог се брине са нама и жели наше добро. Он је љубавни и правичан отац, спреман је да нам помогне у свим околностима.

<Х2> Апликације за наш живот
<п> Овај присподобан нас изазива да будемо упорни у свом животу молитве, верујући Богу чак и када околности изгледају супротно. Морамо се сетити да је он наш коректни судија и да је увек уз нашу страну.
<п> Поред тога, ова прича подсећа нас на важност тражења правде и одбрана права најугроженије. Попут удовице, можемо бити Божји инструменти за правду и трансформацију око нас.

<Х2> Закључак
<п> Прилагодљиви зли судија учи нас о важности упорности у молитви и поверење у Бога. Морамо се сетити да је он љубавни и правичан отац, увек спреман да нам помогне. Можемо ли применити ове лекције на наше животе и бити агенти правде и трансформације у нашем свету.