Мак Вебер је тврдио да је то модерну државу

<Х1> Мак Вебер и модерна држава

<п> Мак Вебер је био познати немачки социолог који је значајно допринео проучавању модерне државе. У овом блогу ћемо истражити Веберове аргументе на ову тему и колико је то релевантно за овај дан.

<Х2> Модерна држава према Мак Вебер

За Вебер, модерну државу карактерише његова способност да врши легитиман монопол употребе силе на датој територији. Тврдио је да је држава институција која има моћ да створи и примењује законе и има контролу над јавном управом и бирократијом.

<п> Према Вебер-у, модерне државе се разликује од других облика власти, попут феудализма, рационалношћу и имперсонализацијом. Док је у феудализмијској моћи извршена на личан начин и заснована на односима оданости, у савременим државним одлукама се врше на основу нистричних правила и процедура.

<Х3> Социјална акција и легитимна доминација

<п> Један од ВЕБЕР-ових кључних концепата је “Социјална акција”. Он тврди да појединачне акције утичу социјални фактори као што су норме, вредности и институције. У случају модерне државе, Вебер наглашава важност легитимне доминације за одржавање моћи.

<п> ВЕБЕР идентификује три врсте легитимне доминације: традиционалне, харизматичне и правно-рационалне. У модерном стању, правна-рационална доминација је превладав облик, заснован на рационалним и безличним законима и правилима.

<стронг> Значај бирократије

<п> Други аспект који је нагласио Вебер је важност бирократије у модерном стању. Он тврди да је бирократија ефикасан облик организације, јер омогућава поделу задатака, специјализације и хијерархије власти.

Међутим, Вебер такође упозорава на могуће проблеме бирократије, попут тенденције ка ригидности и прекомерне бирокрације. Наглашава потребу за равнотежом између бирократске ефикасности и флексибилности потребне за решавање непредвиђених ситуација.

<О ол>
<ЛИ> Аргумент 1: Савремену државу карактерише легитиман монопол употребе силе.
<ЛИ> Аргумент 2: Модерна држава се разликује од осталих облика владе својим рационалношћу и имперсонализацијом.
<ЛИ> Аргумент 3: Легитимна доминација је основна за одржавање моћи у модерној држави.
<ЛИ> Аргумент 4: Бирократија је ефикасан облик организације у модерној држави.

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<Хх> Аргумент
<Хх> Објашњење


<тди>
<Тр>
<ТД> Аргумент 1
<ТД> Модерна држава има легитиман монопол од употребе силе, што га разликује од других облика власти.

<Тр>
<ТД> Аргумент 2
<ТД> Савремену државу карактерише његова рационалност и имперсориналност, за разлику од облика власти као што је феудализам.

<Тр>
<ТД> Аргумент 3
<ТД> Легитимна доминација је основна за одржавање моћи у модерном стању, што је правни облик превладавања.

<Тр>
<ТД> Аргумент 4
<ТД> Бирокрација је ефикасан облик организације у модерној држави, омогућавајући поделу задатака и хијерархију власти.


<а хреф = дува <Ифраме срц = "хттпс: //ввв.иоутубе.цом/ембед/екампле" ширине = "560" висина = "315" Фререборбидер = "0" Дозволи за дозволу>