Микроалбуминија ниска шта ради

<Х1> Ниска микроаллбуминурија: Шта то значи?

<п> Микроалбуминурија је испит у мотку који мери количину албумина присутног у урину. Албумин је протеин за јетру и обично се филтрира бубрег и поново абсорбује од стране тела. Међутим, када постоји проблем бубрега, као што је присуство лезија у гломерулију, албумин може да процури за урин, што указује на могући проблем бубрега.

<Х2> Шта је ниска микроалбуминурија?

<п> Мала микроалбуминурија је када је износ албумина присутан у урину унутар вредности које се сматрају нормалним. Обично је, индикативно да бубрези правилно функционишу и нема лезија у гломерули.

<Х2> Зашто је важно пратити микроалбуминурију?

<п> Мицроалбуминурија је важан показатељ проблема бубрега, посебно код особа са дијабетесом или хипертензијом. Присуство албумина у урину може бити рани знак бубрежне болести, што омогућава рану дијагнозу и лечење.

<Х3> Како је испит за микроалбуминурију?

<п> Преглед микроалбуминија се врши из узорка урина прикупљеног у стерилном контејнеру. Пацијент треба да следи смернице лекара или лабораторије за исправну колекцију урина. Испит се може обављати у лабораторији или чак код куће, користећи одређени комплет.

<Х3> Које су референтне вредности за микроалбуминурију?

<п> Референтне вредности за микроалбуминурију могу се разликовати у зависности од лабораторије, али се обично сматрају нормалним вредностима испод 30 мг / г креатинина. Вриједности између 30 и 300 мг / г креатинина сматрају се индикативним микроалбуминима и вредностима изнад 300 мг / г креатине могу указивати на макроелбуминурију, која је напреднија фаза болести бубрега.

<Х2> Закључак

<п> Мала микроалбуминурија је позитиван резултат, што указује да бубрези правилно функционишу и нема лезија у гломерули. Међутим, важно је редовно изводити испит, посебно код особа са факторима ризика, попут дијабетеса и хипертензије, за откривање раних могућих проблема бубрега.