Музика о Бразилу

<Х1> Музика о Бразилу: Звучно путовање кроз земљу

<п> Када помислимо на музику, немогуће је не повезати са Бразилом. Земља је позната широм света због своје богате музичке разноликости, у распону од Самбе и Босса Нова до функ и акеа. На овом блогу ћемо истражити неке од најскупљијих песама о Бразилу, који приказују културу, историју и лепоту ове музичке земље.

<Х2> Самба: Ритам који пакује Бразил

<п> Самба је један од најтраживнијих музичких жанрова у Бразилу. Првобитно из Рио де Жанеиро, Самба је освојила земљу и постала симбол бразилске културе. Песме попут “Акуарела до Брасил” Ари Барросо и “Ипанема Гирл” од Том Јобим-а и Винициус де Мораес су примери композиција које приказују суштину Самбе и атмосфере Цариоца.

<Х2> Босса Нова: Мекоћа бразилске музике

<п> Босса Нова је музички стил који се појавио крајем 1950-их и постао је један од главних покрета бразилске музике. Са својим софистицираним хармонистима и нежним мелодијама, Босса Нова је освојила свет са песмама попут Том Јобим и “Гирл оф Ипанема”. Ове композиције приказују опуштену и елегантну атмосферу Рио де Јанеиро.

<Х2> Функ: ритам који доминира плесни трагови

<п> Функ је музички жанр који је рођен у Фавеласу Рио де Жанеиро и постао национални феномен. Са околним беатс и текстовима који приказују стварност заједница, Функ је освојио легију навијача и постао један од главних музичких израза Бразила. Песме попут МЦ Јоао-ове “Фавела Балл” и “Ваи Маландра” Анитта су примери бразилских функ хитова.

<Х2> АКСЕ: Заразна енергија бахијске музике

<п> АКСЕ је музички стил који се појавио у Бахији и постао једна од главних културних манифестација државе. Са својим анимираним беатсом и текстовима који прославе радост и разноликост, Аке је освојио Бразил и постао један од најпопуларнијих ритмова у земљи. Песме попут Маргаретх Менезес-а “Фараон Египта” и Даниела Мерцури “Ми смо карневал” су примери акета.

<Х3> Закључак

<п> Бразилска музика је прави звучно путовање по земљи. Од Самбе до Босса Нова, од функ до Акеа, сваки музички стил приказује другачију фасету из културе и историје Бразила. Било да плешете на звук ЦАРИОЦА ФУНК или буде одушевљен прелепом Боссом Новом, бразилска музика је у стању да нас превози до најразличитијих места и повезује се са суштином ове музичке земље.