Навести етимолошко значење термине филозофије

<Х1> Етимолошко значење термине филозофије

<П> Реч “филозофија” има грчко порекло и састоји се од два термина: “Пхило” што значи љубав, пријатељство, афинитет и “софију” што значи мудрост. Стога се, етимолошки, филозофија се може схватити као “љубав према мудрости”.

<Х2> Потрага за знањем и мудрошћу

<п> Филозофија је дисциплина која настоји да разуме и доведе у питање темеље људског постојања, знања, морала, политике, уметности, науке и других области знања. Посвећено је истраживању најосновнијих питања у животу и људској мисли.

<п> Филозофи желе да разумеју свет и стварност кроз разлог, логика и критичко мишљење. Они у питање основана уверења и вредности, желећи да пронађу рационалне и уземљене одговоре на велике загонетке постојања.

<Х3> Филозофија током историје

<п> Филозофија се појавила у древној Грчкој око 6. века пре нове ере, са мислиоцима као што су приче о милетусу, питагорама, сократа, Платона и Аристотела. Од тада је развио и разноврљио током векова, утицао на различите области људског знања.

<п> Крозна историја, филозофија се разгранала у различите струје и школе, попут стоицизма, епикуризма, рационализма, емпиризма, идеализма, егзистенцијализам, између осталих. Свака од ових филозофских струја има различите концепције о природи стварности, порекла знања и људске природе.

<стронг> Значај филозофије

<п> Филозофија игра основну улогу у формирању критичних и рефлектирајућих размишљања. Помаже нам да поставимо утврђене истине да дубље разумемо свет и да развијемо шири и свеобухватнији поглед на стварност.

<п> Поред тога, филозофија нам помаже да размишљамо о етичким, моралним и политичким питањима, доприносећи изградњи праведније и свесније друштва. Она нас учи да независно размишљамо, анализирамо аргументе и да омало одлуке.

<О ол>
<ЛИ> Порекло филозофије у древној Грчкој
<ЛИ> Главне филозофске струје током историје
<ЛИ> Важност филозофије за критичко мишљење

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<Хх>
<Хх> Значи


<тди>
<Тр>
<ТД> Филозофија
<тд> Љубав према мудрости

<Тр>
<ТД> Разлог
<ТД> Мислећи на Факултет, разумевање и закључак

<Тр>
<ТД> Логика
<ТД> Студија правила валидног размишљања

<Тр>
<ТД> Критичко размишљање
<ТД> Способност анализе и процене аргумената објективно


<а хреф = дува <Ифраме срц = "хттпс: //ввв.иоутубе.цом/ембед/дкв4в9вгкцк" ширина = "560" висина = "315" Фререборбадер = "0" Дозволи за дозволу>