назално свраб шта је

<Х1> Насал Пруритус: Шта је и како се лечити?

<п> Насално свраб, познат и као свраб нос, је чест симптом који може бити узрокован различитим условима. У овом чланку ћемо истражити шта је назално сврбеж је, његове могуће узроке и опције лечења.

<Х2> Шта је назално сврбеж?

<п> Насално сврбеж је осећај сврбеж у унутрашњем или спољном подручју носа. Могу се праћети другим симптомима као што су кихање, цурење носа и загушења. Ови симптоми могу бити непријатно и утицати на квалитет живота погођених људи.

<Х2> Узроци назалног пруритуса

<п> Насално сврбеж може бити узроковано различитим факторима, укључујући:

<ул>
<ЛИ> Алергије: Изложеност алергенима, попут полена, гриња, животиња и калупа, могу покренути назално сврбеж у алергијском народу.
<ЛИ> Рхинитис: Алергијски ринитис је хронично стање које изазива упалу назалне слузокоже, што доводи до назалног сврбежа и других симптома.
<ЛИ> Неалегички ринитис: Поред алергија, остали фактори, као што су промене температуре, снажни мириси и хемијски иританти могу покренути назално сврбеж у не -аллигичним људима.
<ЛИ> Рхинитис лијека: Прекомерна употреба носних деконгестаната може довести до назалног сврбежа као споредни ефекат.
<ЛИ> Васомоторски ринитис: У овој врсти ринитиса, назални крвни судови претјерано проширују, изазивајући назално свраб и друге симптоме.

<Х2> Лечење назалног пруритуса

<п> Лечење назалног сврстава зависи од основног узрока. Неке опције лечења укључују:

<ул>
<ЛИ> Антиаллергић: Антиалергични лекови, попут антихистаминика, може помоћи у ублажавању назалног сврбежа узрокованог алергијама.
<ЛИ> Деконгестанти: У случајевима назалног загушења повезане са сврабом, деконгестанти се могу користити за ослобађање симптома.
<ЛИ> Избегавајте алергене: идентификовање и избегавање алергена који покрећу назално сврбеж може бити ефикасна мера превенције.
<ЛИ> Иммунотерапија: У случајевима озбиљних и трајних алергија може се препоручити имунотерапија да би се смањила осетљивост алергена.

<Х3> Закључак

<п> Насално сврбеж је уобичајен симптом који може бити узрокован различитим условима. Препознавање основног узрока и тражење одговарајућег лечења од суштинског је значаја за ослобађање симптома и побољшање квалитета живота. Увек се обратите лекару за прецизну дијагнозу и персонализовани план лечења.