нетолеранција на лактозу шта не јести

<Х1> Нетолеранција лактозе: Шта не јести

<п> Нетолеранција лактозе је стање у којем тело не може правилно варирати лактозу, шећер присутан у млеку и њеним дериватима. То је последица недостатка или одсуства ензима лактазе, одговоран за ломљење лактозе у мањим молекулама да их тело апсорбује.

<Х2> Храна за избегавање

<п> Да бисте избегли непријатне симптоме нетолеранције на лактозу, важно је знати која храна садржи лактозу и избегава их. Ево неколико примера:

<О ол>
<ЛИ> Млеко и његови деривати: кравље млеко, козји млеко, овчје млеко, сир, јогурти, маслац, павлака, кондензовано млеко, млечни прах, између осталих.
<ли> сладолед и млечни десерти.
<ЛИ> Обрађена храна која садржи млеко или лактозу у његовом саставу, као што су колачи, колачићи, хлеб, јутарње житарице, умаци, између осталих.
<ЛИ> Чоколаде и кондиторски производи који садрже млеко или лактозу.
<ЛИ> Неки витамински лекови и додаци могу да садрже лактозу у њиховој формулацији, тако да је важно да проверите састав пре него што их потрошите.

<Х2> Алтернативе лактозела

Срећом, на тржишту постоји неколико алтернатива лактозе-фрее на тржишту, које људи могу да конзумирају људи са нетолеранцијом на лактозу. Неке опције укључују:

<ул>
<ЛИ> Поврће Милкс: Млеко са бадемом, пиринча млеко, млеко зобене, кокосово млеко, између осталог.
<ли> Игурти и вегански сиреви.
<ЛИ> Лацтосе -Фее сладолед.
<ЛИ> Лацтосе -Фее производи као што су колачи, колачићи и хлеб специфични за особе са нетолеранцијом на лактозу.

<п> Важно је читати налепнице о храни и тражити специфичне производе лактозе. Поред тога, препоручује се консултација са нутриционистом за примање одговарајуће смернице за исхрану и могућу додатак.

<Х3> Закључак

<п> Нетолеранција лактозе не значи да морате одустати од свих млечних намирница. Са доступним алтернативним алтернативним алтернативама, можете наставити да уживате у здравој и укусној исхрани. Не заборавите да увек читате налепнице о храни и тражите професионалне смернице да бисте осигурали уравнотежену исхрану.