Ницолау Мацхиавелли је 1512. године написала рад принца

<Х1> Ницолау Мацхиавелли и његов рад “Принц”

<Х2> Увод
<п> Ницолау Мацхиавелли је био важан италијански филозоф, историчар и писац шеснаестог века. 1512. године написао је један од његових најпознатијих дела “, принц.” У овом блогу ћемо више истражити више о животу Мацхиавеллије и анализирамо главне концепте присутне у његовом раду.

<Х2> Ко је био Ницхолас Мацхиавелли?
<п> Ницолау Мацхиавелли рођена је у Фиренци, Италија, 1469. године. Био је утицајан човек у свом дану, одржавши важне политичке ставове у свом родном граду. Мацхиавелли је такође био посматрач пажљив према политичким догађајима времена, што га је довело да размишља о моћи и начин на који владари треба да делују да остану на власти.

<Х2> Рад “Принц”
<п> “Принче” се сматра једним од најважнијих дела политичке филозофије. У њему Мацхиавелли разговара о принципима и стратегијама да владар мора да усвоји на власти и обезбеди стабилност његове владе. Рад је подељен у поглавља, у којима су теме као што су освајање и одржавање моћи, однос владара и његових предмета и важност виртуне и богатства у политици.

<Х3> Главни концепти обухваћени “принцом”
<О ол>
<ЛИ> <стронг> вирто: Мацхиавелли брани важност ВРИТ-а, што се може схватити као способност владара и храброст да доносе одлуке и да се ефикасно дјелују да би постигли његове политичке циљеве.
<ЛИ> <стронг> богатство: Према Мацхиавелли-у, богатство игра важну улогу у политици јер може утицати на успех или неуспех владара. Међутим, он тврди да би квалификован владар требао бити у стању да се бави невољама и искористи могућности које настају.
<ЛИ> <стронг> Морал: Мацхиавелли поставља важност морала у политици, тврдећи да владар мора бити вољан да се некретније понаша неморално, ако је потребно, да остане на власти и обезбеди стабилност своје владе.

<Х2> Легаци Ницолау Мацхиавелли
<п> Рад Мацхиавеллије је имао значајан утицај на политичку филозофију и утицао на неколико мислилаца током векова. Њени концепти и идеје и даље се расправљају и проучавају до данас, сматра се основним за разумевање политике и вршење власти.

<Х2> Закључак
<п> Ницолау Мацхиавелли је био важан политички мислилац и његов рад “Принц” је прекретница у политичкој филозофији. Истражујући концепте присутне у његовом раду, можемо боље да разумемо стратегије и принципе које владар мора да усвоји да остане на власти. Утицај Мацхиавеллија траје до данас, чинећи свој рад неопходно читање за оне који су заинтересовани за политику и управљање.