нодуло у плућима шта може бити

<Х1> Лунг квржица: Шта може бити?

<П> Када је особа дијагностицирана плућа плућа, природно је да се појаве многе сумње и забринутости. У овом чланку ћемо се бавити могућим узроцима овог проблема и како се може лечити.

<Х2> Шта је плућа на нодулу?

<П> Кугласта плућа је заобљена лезија која се може наћи на сликама на сликама као што су радиографије или томографија. Ови чвори могу бити бенигни (не-каррциногени) или малигни (карциногени).

<Х3> Узроци бенигних чворова плућа

<п> Постоји неколико узрока за формирање бенигних плућа у плућима. Неки примери укључују:

<О ол>
<ЛИ> Грануломас: Мала подручја упале проузроковане прошлим инфекцијама као што су туберкулоза;
<ЛИ> Хамангиомас: Бенигни тумори формирани крвним судовима;
<ЛИ> Фибромас: Бенигни тумори формирани од стране везивног ткива;
<ЛИ> Аденомас: Бенигни тумори који потичу у жлездастим ћелијама плућа.

<Х3> Узроци малигних чворова плућа

<п> Малигни чворови у плућима су углавном повезани са раком плућа. Главне врсте рака плућа су непромењиване карцинома и мале ћелије карцинома.

<п> Нон -Смалл ћелијски карцином је најчешћа врста карцинома плућа и укључује подтипове као што су аденокарцинома, карцинома ћелија преваре и канцеринома велике ћелије.

<п> Мали ћелијски карцином је мање уобичајен, али се тежи брже од не-смалл ћелијски карцинома.

<Х2> Третман за плућне чворове

<п> Третман за плућа плућа зависи од врсте рака и позорнице ако је злоћудан. У неким случајевима ће се можда потребна операција за уклањање нодула. Остале опције лечења укључују радиотерапију, хемотерапију и имунотерапију.

<п> Важно је напоменути да само лекар специјалиста може да направи исправну дијагнозу и назначи најбољи третман за сваки случај.

<Х2> Превенција и нега

<п> Да бисте спречили појаву и насуда плућа, неопходно је усвојити здраве навике, попут не пушења, избегавајте излагање пасивном пушењу и одржавати уравнотежену исхрану.

<п> Поред тога, од суштинског је значаја за обављање рутинских тестова и бити свјестан симптома као што су упорни кашаљ, недостатак даха, бол у грудима и незаконит губитак тежине. Ако се ови симптоми примете, важно је да што пре види лекара.

<п> Закључно, плућа плућа може имати неколико узрока, од бенигних лезија до рака плућа. Исправна дијагноза и правилан третман су од суштинског значаја за осигурање здравља и добробити пацијента.

<П> Референце:

<О ол>
<ЛИ> <а хреф = "хттпс: //ввв.инца.гов.бр/типос-де-цанцер/Цанцер-де-Пулмао "> Национални институт за рак (Инца)
<ЛИ> <А а хреф = "хттпс: //ввв.маиоцлиниц.орг/дососеасес-цондитионс/лунг-цанцер/симптс-цаусес/Сиц-20374620 "> Маио Цлиниц

<Реф> Слика: <а хреф = "хттпс: //ввв.фреепик.цом/вецторс/Медицал "> Медицински вектор креирао Фреепик – ввв.фрепик.цом

<Ифраме срц = "хттпс: //ввв.иоутубе.цом/ембед/видео_ид" ширина = "560" висина = "315" Фреребордер = "0" Дозволи за дозволу>