Нр31 Шта је

<Х1> Шта је НР31?
<п> НР31 је регулаторно правило Министарства рада и запошљавања који успоставља сигурност и здравље на раду у активностима везаним за пољопривреду, стоку, шумарство, експлоатацију шуме и аквакултури.
<Х2> Циљ НР31
<п> Главни циљ НР31 је да осигура сигурност и здравље радника који раде у овим активностима, спречавајући несреће и професионалне болести.
<Х2> Главни захтеви НР31
<п> Неки од главних захтева утврђених НР31 су:
<О ол>
<ЛИ> Припрема програма превенције ризика од животне средине (ППРА);
<ЛИ> Припрема програма здравствене заштите на раду (ПЦМСО);
<ЛИ> Извођење одређене обуке за раднике;
<ЛИ> Употреба личне заштитне опреме (ППЕ);
<ЛИ> Имплементација мера превенције пожара;
<ЛИ> Гаранција адекватне хигијене и удобне услове на радном месту;
<ЛИ> Забрана рада деце млађе од 18 година у опасним или нездравим активностима.

<Х2> Послодавац и одговорности запослених
<п> НР31 успоставља одговорности и послодавца и запосленог. Послодавац мора да обезбеди сигурно и здраво радно окружење, пружајући потребну заштитну опрему и промоцију обуке. Запослени треба да следи безбедносне смернице, правилно користи ППЕ и комуницира са било којом ризичном ситуацијом.
<Х2> Последице не -Цомплианце са НР31
<п> Непоштивање НР31 може довести до новчаних казни и казна за послодавца, као и угрожавају здравље и сигурност радника. Од суштинског је значаја да су компаније у складу са овим стандардом и усвајају све потребне мере како би се осигурало сигурно радно окружење.
Стога је НР31 изузетно важан да би се осигурала сигурност и здравље радника који раде у активностима везаним за пољопривреду, стоку, шумарство, експлоатацију шуме и аквакултури. Поштивање овог стандарда је основно за спречавање незгода и болести на раду, осигуравајући сигурно и здраво радно окружење за све.