плућа нодуло Шта може бити

<Х1> Лунг квржица: Шта може бити?

<П> Кугласта плућа је забрињавајуће откриће, али не указује увек на присуство рака. Постоји неколико узрока за појаву плућне нодула и важно је разумети могућности за правилну дијагнозу и ефикасну лечење.

<Х2> Узроци плућа чворова

<п> Постоји неколико услова који могу довести до појаве чворова плућа. Неки од главних узрока укључују:

<О ол>
<ЛИ> Рак плућа: рак плућа је једна од главних брига када се нађе квржица. Међутим, нису сви чворићи канцерогени.
<ЛИ> Гранулома: Гранулома је упална лезија која може да формира у плућима као одговор на инфекције као што су туберкулоза или хистоплазмоза.
<ЛИ> ХамарТом: Хамартома је бенигни раст састављен од нормалног, али ненормално развијеног ткива.
<ЛИ> Метастазе: Кућа имули такође могу бити резултат метастаза рака које потичу у другим деловима тела.

<Х2> Дијагноза и лечење

<П> Да бисте утврдили узрок плућа плућа, потребно је извршити низ испита, као што је израчунава томографија, биопсију и анализу узорка ткива. Лечење ће зависити од коначне дијагнозе.

<Х3> Цанцер плућа

У случају да се пулморни чвор дијагностикује као рак, лечење може укључивати операцију, радиотерапију, хемотерапију или комбинацију ових опција. Прогноза ће зависити од фазе рака и других појединих фактора.

<Х3> Бенигни нодулес

<П> Ако је нодул бенигни, лечење можда није потребно, али је важно праћење раста и извршити редовне испите како би се осигурало да нема значајних промена.

<Х2> Превенција и нега

<п> Иако се не могу спречити сви плући, неке мере могу помоћи у смањењу ризика од рака плућа, попут спречавања пушења и изложености пасивном диму и редовно одржавати здраву исхрану и редовно вежбање.

<п> Од суштинског је значаја да се консултујете са лекаром ако се идентификује чвор плућа, јер само здравствени радник може извршити исправну дијагнозу и навести правилно лечење.

<П> Референце:

<О ол>
<ЛИ> <а хреф = "хттпс: //ввв.цанцер.орг/цанцер/лунг-цанцер.хтмл "> Америчко друштво против рака
<ЛИ> <А а хреф = "хттпс: //ввв.маиоцлиниц.орг/дососеасес-цондитионс/лунг-цанцер/симптс-цаусес/Сиц-20374620 "> Маио Цлиниц
<ЛИ> <а хреф = "хттпс: //ввв.лунг.орг/лунг-хеалтх-дососеасес/лунг-досеасе-оокуп/лунг-нодулес "> Америчкој плужној асоцијацији