поклопац грипа ухо

<Х1> Грип: Зашто покрива ухо?

<п> грип је вирусна болест која утиче на респираторни систем, узрокујући симптоме попут грознице, грлобољеног грла, кашља и загушења наза и наза. Међутим, многи људи такође пријављују да осећају ухо прекривено током епизоде ​​грипа. Али зашто се то догађа?

<Х2> Како грип утиче на ухо?

<п> Када смо грип, вирус грипа може се проширити на средње ухо кроз саслушању тубе, која повезује средње ухо у стражњи део грла. Ова средња уха инфекција је позната као Отитис медији.

<п> Отитис медији могу проузроковати ограничен осећај ушију, као и бол, притисак, па чак и привремени губитак слуха. То је зато што инфекција изазива упалу и накупљање течности у средњем уху, ометајући пролазак звука.

<Х3> Како третирати прекривено ухо током грипа?

<п> Ако сте грип и осећате ухо, важно је потражити лекара да процени ситуацију. Лечење отитисних медија обично укључује употребу лекова за ублажавање болова и борби против инфекције.

<п> Поред тога, неке мере могу помоћи у ослобађању осећаја покривеног уха током грипа:

<О ол>
<ЛИ> Извршите валсалве маневаре: Затворите уста, прекријте нос и покушајте да издахне нежно, као да покушавате да вам провали уши.
<ЛИ> Коришћење носних деконгестаната: Ови лекови могу помоћи да очистите дисајне путеве и ублажите притисак у уху.
<ЛИ> Примените вруће компресе: топлота може помоћи у ублажавању притиска бола и ушију.

<п> Међутим, важно је запамтити да су ове мере палијативне и не замењују медицинску оцену. Ако симптоми и даље постоје или погоршавају, то је неопходно тражење професионалне смернице.

<Х2> Превенција грипа и његове компликације

<п> Најбољи начин да се избегне грип и његове компликације, као што су Отитисски медији, је кроз годишњу вакцинацију грипа. Поред тога, друге мере превенције укључују:

<ул>
<ли> Често прање руку;
<ЛИ> Избегавајте блиски контакт са флуктуираним људима;
<ЛИ> Покријте уста и нос током кашљања или кихања;
<ЛИ> Држите окружења добро прозрачене;
<ли> Избегавајте да додирнете лице рукама;
<ЛИ> Користите марамице за једнократну употребу;
<ЛИ> Одржавајте здраву и уравнотежену исхрану;
<ЛИ> редовно вежбајте физичке активности;
<ЛИ> Одмарајте и довољно спавајте;
<ЛИ> Избегавајте прекомерног стреса.

<п> грип је уобичајена болест, али може донијети нелагоду и компликације. Стога је важно усвојити превентивне мјере и тражити одговарајуће лечење када је то потребно. Водите рачуна о свом здрављу и спречите грипу!