Преднизон је смањио ефекат контрацепције

<Х1> Преднизон: Прекинути ефекат контрацепције?

Преднизон је широко коришћени кортикостероид лек за лечење различитих упалних и имунолошких услова. Међутим, многе жене које узимају оралне контрацептиве могу се запитати да ли се преднизон може ометати ефикасност његове контрацепцијске методе.

<Х2> Орални контрацептиви и њихова ефикасност

<п> Орални контрацептиви, познати и као контрацепцијске таблете, су контрацепцијске методе које жене широко користе жене. Садрже синтетичке хормоне, као што су естроген и прогестерон, који помажу у спречавању трудноће инхибирањем овулације, чинећи слуз дебљим и мењајући премаз материце.

<п> Када се узимају правилно, орални контрацептиви имају високу стопу ефикасности у спречавању трудноће. Међутим, одређени лекови могу ометати ефикасност ових контрацептиваца.

<Х2> Преднизон и орални контрацептиви

Према доступним медицинским истраживањима и медицинским информацијама, преднизон не смањује ефекат оралних контрацептива. То значи да када се коректно узима, преднизон не сме да омета способност оралног контрацептива да спречи трудноћу.

<п> Међутим, важно је запамтити да свака особа може другачије реаговати на лекове. Стога се увек препоручује консултација са лекаром или фармацеутом за одређене информације о интеракцији између преднизона и његове оралне контрацепције.

<Х3> Остала важна разматрања

<п> Поред консултација са здравственим радником, од суштинског је значаја да се прате неке смернице како би се осигурала ефикасност оралних контрацептива, чак и када користите Преднисоне:

<О ол>
<ЛИ> Узми оралну контрацепцију увек у исто време сваког дана;
<ЛИ> Не прескочите дозе и правилно следите упутства за употребу;
<ли> Избегавајте употребу лекова који могу ометати ефикасност оралних контрацептива, осим ако ваш лекар не води;
<ЛИ> Размотрите употребу додатних метода контрацепције, као што су кондоми, током употребе преднизона или других лекова који могу ометати ефикасност оралних контрацептива.

<п> Запамтите да је преднизон прописана медицина и треба да се користи само под лекарском саветом. Ако имате питања о интеракцији између преднизона и вашег оралног контрацепције, не оклевајте да се обратите лекару.

<П> Референце:

<О ол>
<ЛИ> <а хреф = "хттпс: //ввв.нцби.нлм.них.гов/пмц/артицлес/пмц3667287/ "> хттпс: //ввв.нби.них.гов/пмц/артицлес/пмц367287/
<ли> <а хреф = "хттпс: //ввв.маиоцлиниц.орг/другс-суппупс/преднисоне-рал-роут/прецаутионс/дрг-20075269 Мастер -Орал-роуте/преЦаутионс/дрГ-20075269

<Реф> Слика: <а хреф = "хттпс: //ввв.фреепик.цом/вецторс/Медицал "> Медицински вектор креирао Фреепик – ввв.фрепик.цом