Прогестероне Која је нормална вредност

<Х1> Прогестероне: Која је нормална вредност?

<п> Прогестерон је суштински хормон за правилно функционисање женског репродуктивног система. Игра важну улогу у регулисању менструалног циклуса и припрема матернице за трудноћу. Међутим, важно је разумети која је нормална вредност прогестерона у телу.

<Х2> Шта је прогестерон?

<п> Прогестерон је стероидни хормон који се ствара углавном јајницима током друге половине менструалног циклуса. Такође се производи у мањој количини надбубрежне жлезде и плаценте током трудноће.

<п> Овај хормон игра кључну улогу у припреми материце за имплементацију ембриона и одржавање трудноће. Поред тога, прогестерон је такође укључен у регулисање менструалног циклуса и производње мајчиног млека.

<Х2> Која је нормална вредност прогестерона?

<п> Нормална вредност прогестерона може се разликовати у зависности од менструалне фазе циклуса и да ли је жена трудна или не. Током лутеалне фазе менструалног циклуса, који се јавља након овулације, нивои нивоа прогестерона и може се разликовати између 5 и 20 нг / мл.

Међутим, током трудноће, нивои прогестерона значајно се повећавају да подрже трудноћу. Током првог тромесечја нивои могу се кретати од 10 до 44 нг / мЛ, док у другом кварталу могу се кретати од 19 до 82 нг / мл. У трећем кварталу нивои могу достићи до 200 нг / мл.

<Х3> Када да узмете прогестеронски испит?

<п> Преглед прогестерона може затражити лекар у различитим ситуацијама. Може се користити за процену функције јајника, дијагностицирајући проблеме плодности, надгледајте овулацију, потврдите ефикасност хормонских третмана и пратите еволуцију трудноће.

<п> Важно је нагласити да то интерпретација резултата прегледа прогестерона треба да уради лекар, узимајући у обзир клиничку историју пацијента и друге комплементарне прегледе.

<Х2> Закључак

<п> Прогестерон игра кључну улогу у женском репродуктивном систему. Познавање нормалних вредности овог хормона важно је разумети функционисање менструалног циклуса и дијагностицирање могућих проблема плодности. Ако имате питања о нивоима прогестерона, увек се обратите специјалистичком лекару.